Els recursos pesquers de Menorca, en perill Per segon any consecutiu, Menorca ha registrat molts pocs expedients de pesca. Creix la sensació d’impunitat i el perill de la pesca furtiva. Hi ha efectius públics que no estan funcionant.

 

El GOB Menorca ha consultat els expedients sancionadors en matèria de pesca del passat any i per segon any consecutiu trobem un descens molt acusat en el nombre de sancions.

En total, entre els agents de la Guàrdia Civil, els 2 inspectors de pesca del Consell i els 3 vigilants de la Reserva Marina del nord, es van tramitar 10 expedients sancionadors. Segueix essent una xifra molt baixa si la comparem amb el 40 expedients oberts l’any 2018 o els 52 tramitats l’any 2017.

Dels deu expedients oberts, vuit fan referencia a pesca recreativa. D’aquests, quatre van ser tramitats per pescar a una de les dues reserves marines de Menorca. El mes sorprenents és que les sancions aplicades per pescar dintre de les reserves marines van dels 151 €, mínima sanció aplicable, fins als 480 €, quanties que podria ser poc efectives a l’hora de dissuadir possibles infractors.

En la mateixa línia, trobem un expedient obert a una barca de pesca professional que es trobava pescant a la Reserva Marina de l’Illa de l’Aire i el qual es va tancar amb una sanció de tant sols 200 €. Amb sancions tant baixes, hi ha el perill que surti a compte el risc d’una possible multa en comparació amb el que es podria obtenir pescant a una zona protegida.

Als expedients oberts es troben a faltar casos relatius a la comercialització, que és una de les vies més efectives de fer baixar la pesca furtiva si s’aconsegueix reduir la sortida per al peix pescat de forma il·legal.

Quan analitzem els expedient oberts pels diferents cossos, sis es van iniciar pels Inspectors de Pesca, tres per la Guàrdia Civil i tant sols un va ser obert pels vigilants de la reserva marina.

L’any 2019, ja es va denunciar que entre els tres vigilants de la reserva del nord no s’havia obert cap expedient. El motiu que es va donar des de l’administració va ser que aquell any hi havia hagut un procés d’oposició per cobrir les tres places dels vigilants. Però l’any 2020 les places ja estaven adjudicades, sense que això s’hagi traduït en gaire activitat. De fet, les informacions recollides apunten que la barca de vigilància no s’està usant.

El GOB vol mostrar la seva preocupació per les dades dels expedients dels darrers anys. Els mateixos pescadors parlen de sensació d’impunitat i això sempre va en detriment dels recursos pesquers. Menorca ja va viure els efectes de la manca de vigilància, quan fa uns anys la biomassa dels peixos emblemàtics de la reserva marina del nord van baixar fins a un 80 %.

Sempre resulta bo comptar amb més efectius, però més imprescindible resulta que els efectius actuals mostrin activitat. Conservar en bon estat el medi marí és una aposta ambiental i també econòmica. La riquesa potencial de la zona marina menorquina, actualment declarada també Reserva de Biosfera, necessita d’un sistema de vigilància real, eficaç i constant.

Hi ha espais protegits a Balears que mostren una biomassa marina espectacular. A Menorca s’han de resoldre els obstacles que fan que no ens situem a la capçalera en cuidar del mar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.