Medi Ambient i l’IMEDEA amplien l’oferta educativa per donar a conèixer els pol·linitzadors de les Illes Balears Protecció d’espècies edita un pòster dedicat al grup dels sírfids i reedita els dedicats a papallones, vespes i abelles, tots ells il·lustrats per Xavier Canyelles

 

El servei de Protecció d’espècies de la conselleria de Medi Ambient i Territori, amb la col·laboració de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats IMEDEA (CSIC-UIB) i l’il·lustrador i entomòleg Xavier Canyelles, ha editat un pòster divulgatiu dedicat al coneixement de les espècies de sírfids de les Illes Balears.

Amb aquest, ja són quatre els pòsters editats amb la finalitat de donar a conèixer els insectes pol·linitzadors de l’arxipèlag. Els tres anteriors havien estat dedicats a les abelles, les vespes i les papallones. Aprofitant aquesta nova publicació s’han reeditat els tres anteriors que havien quedat exhaurits.

Els interessats poden sol·licitar-ne una còpia a l’adreça especies@dgcapea.caib.es fins a exhaurir-ne les existències, un miler de còpies de cadascun del pòsters que es podran descarregar, gratuïtament, en format PDF a través del següent enllaç: http://www.caib.es/sites/proteccioespecies/ca/l/bv_publicacions_del_servei_-_posters-10126/?mcont=68737&pagina=1.

El grup dels sírfids, tècnicament família Syrphidae, compta amb poques espècies si el comparem amb la resta de famílies de mosques. La seva particularitat és que presenten un mimetisme batesià, això significa que imiten colors, textures i fins i tot formes d’abelles i vespes evitant ser atacats per depredadors que les confonen amb aquestes. No poden picar i són inofensius però imitant les abelles i vespes eviten ser menjats pels predadors.

Totes les espècies de sírfids passen per una etapa juvenil en forma de larva que viu dins aigua embassada o entre vegetació en descomposició. Els adults en canvi, són tots florícoles, complint un important paper ecològic relacionat directament en la pol·linització.

Les il·lustracions i el disseny són obra de l’il·lustrador i entomòleg Xavier Canyelles. L’assessorament i gestió del projecte ha anat a càrrec de la Doctora Anna Traveset, de l’IMEDEA (CSIC-UIB).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.