Les famílies davant la crisi

 

Després de vint mesos des del fatídic març de 2020, i quan sembla que a nivell sanitari la cosa va millorant per les vacunes, els efectes econòmics de la pandèmia es comencen a notar. Factors com el Brèxit i la crisi mundial del transport podrien afectar de ple al nostre país pròximament amb el desproveïment de diferents productes. No cal ser alarmistes però sí que hem d’estar informats i preparats pel que ens pot venir.

La crisi mundial de matèries primeres i la consegüent pujada dels preus ja és una realitat. I els economistes vaticinen que els primers productes i serveis afectats serien l’habitatge, l’alimentació, la roba, el calçat i l’energia – els més senzills i habituals per especular – però també hi ha materials com el coure i el ferro o la fusta. Tant la manca de matèries primeres com els problemes en el transport de contenidors, principalment els que venen d’Àsia, han creat alarma entre els comerciants, que ja noten la falta d’alguns productes i temen que el problema augmenti per la campanya de Nadal, amb més escassetat d’articles i pujada de preus. És bo d’entendre: com que el preu de dur les matèries primeres puja, també puja el preu d’allò que nosaltres consumim. Aquests factors que, sumats a l’augment desorbitat i continu del cost de l’energia, poden posar en perill la recuperació econòmica després de la crisi del coronavirus.

I quin és el nostre paper? El paper de les famílies és ser responsables, fer un ús coherent del nostres mitjans, no malbaratar energia, apostar pels productes naturals i de proximitat -els que no ens fallen mai!-, reutilitzar i reciclar tant com ens sigui possible. Reduir residus també és un repte que les famílies ens hem de proposar. Reduir despesa en combustible, que és tan senzill com agafar la velo quan ens sigui possible o el transport públic. Les famílies no som experts en macroeconomia, però duim viscudes tantes crisis que ja sabem que poden suposar una oportunitat per fer les coses d’una altra manera. No som els responsables de la crisi, però com que som qui la pateix hem de saber com afrontar-la.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.