Mètode 5P Per Marta Seguí

Un tronc sota els peus, un fet tant ancestral com aquest és amb el que consisteix la base del Mètode 5P (propioceptivo pelviperineal).

La seva autora, la Chantal Fabre-Clergue, matrona i sexòloga francesa, ha creat aquesta tècnica amb l’objectiu d’activar les fibres musculars més profundes de la faixa abdominal i del sòl pèlvic per ajudar a la seva recuperació.

El mètode consisteix en pujar sobre el tronc d’Eutonia amb els peus nus i amb una postura d’autoelongació vertebral, és a dir, mantenint el cos com si es volgués créixer cap amunt. Aquests dos aspectes tècnics imprescindibles ens ajuden a enviar a l’organisme una informació postural que adoptarem de manera inconscient i mantindrem després de realitzar l’exercici.

El mètode consisteix en tres fases que van augmentant progressivament la dificultat i en conseqüència s’obtenen més beneficis pel cos.

EL MÈTODE

Es diferencien tres fases:

Fase1

Es col·loca el tronc amb la base estable contra el terra.

En aquest nivell la postura és on adquireix la màxima importància: peus nus i separats a nivell dels malucs, genolls desbloquejats, pelvis neutre i auto-elongació. Serà necessària l’activació del múscul transvers abdominal durant tot l’exercici.

L’altre punt important en aquesta fase és la respiració. L’aire ha d’entrar de manera fluida, no molt profunda i notant com les costelles es van obrint quan agafem aire i tancant quan aspirem.

Es mantindrà la postura durant 15-20 minuts, encara que sempre es recomana que a l’inici es faci de forma progressiva.

 Fase2

Es col·loca el tronc amb la base inestable contra el terra.

La postura serà la mateixa de la fase 1, però es pot augmentar una mica la flexió de genolls i la separació dels peus.

La respiració continua sent molt important, a n’aquesta fase el control respiratori hauria d’estar controlat tot i la dificultat afegida als exercicis.

A n’aquest punt l’equilibri és el gran protagonista i l’activació del múscul transvers és el que ens ajudarà a mantenir-lo.L’objectiu és aconseguir mantenir-se sobre el tronc en un desequilibri estable, és a dir, amb un cert moviment però sense caure del tronc.

La duració de la fase serà de 5-10 minuts.

 Fase3

Es col·loca el tronc amb la base inestable contra el terra.

La postura serà la mateixa que en les fases anteriors, però s’incorporarà moviment.

Aquesta dificultat extra pot ser provocada per la presència d’una goma elàstica o per diferents moviments que es realitzaran sense perdre l’equilibri i la postura.

Aquesta fase no es pot allargar més de 5 minuts.

BENEFICIS I INDICACIONS

Els beneficis del Tronc d’Eutonia són:

 •  Activar la musculatura abdominal, lumbar i perineal profunda.
 •   Tonificar l’abdomen i el sòl pèlvic.
 • Re-programar la postura.
 •  Incrementar la percepció del cos.
 •  Alliberar el diafragma.
 • Reequilibrar les tensions musculars.
 • Millorar les experiències sexuals.

  El Mètode 5P és molt conegut dins el món de la rehabilitació post-part. Els seus beneficis a nivell de sòl pèlvic i abdomen ajuden a millorar la recuperació de la dona després de l’embaràs i el naixement.

  Malgrat això, també té una gran utilitat en problemes d’incontinència tant urinària com fecal, restrenyiment, hemorroides, fissura anal, dolor en les relacions sexuals associat a un vaginisme o a una disparèunia superficial, així com també en patologia discal o mal d’esquena.

  Els efectes del tronc són immediats. Ràpidament notarem com la postura corporal és més recta i ens és més fàcil de mantenir. A nivell clínic, sorprèn l’alliberació del diafragma que es produeix.

  El mètode és un regal per el cos en tots els sentits.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.