La Direcció General de Cultura organitza les Jornades d’Accessibilitat i Diversitat a la Cultura per a museus i arts escèniques

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha presentat aquest divendresles primeres Jornades d’Accessibilitat i Diversitat a la Cultura adreçades a professionals dels museus i les arts escèniques. Les jornades, organitzades per la Direcció General de Culltura amb Apropa Cultura, tindran lloc a l’Arxiu del Regne els dies 29 i 30 de novembre.

La Direcció General de Cultura ofereix aquest programa formatiu per atendre “la creixent demanda de formació del sector cultural envers com planificar els aspectes relatius a l’accessibilitat universal als seu espais i programacions”, ha assegurat Company. Sota el lema “Quan la diversitat és la norma i no l’excepció”, les jornades se centren a donar a conèixer l’amplitud del concepte accessibilitat universal (física, cognitiva i sensorial) i en valorar la riquesa de la diversitat de la nostra societat i els recursos d’accessibilitat necessaris perquè totes les persones puguin gaudir i ser part activa de la cultura.

“Des del Govern de les Illes Balears i des de la Conselleria de Cultura creiem fermament en l’accés universal a la cultura com un dret i en el seu valor reparador i terapèutic, com ha quedat palès durant aquesta pandèmia. I creiem, sobretot, en la Cultura per a tothom, en posar-la a l’abast de tota la ciutadania, en eliminar qualsevol barrera i en millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat amb una cultura inclusiva i transformadora. Ara des dels museus i les arts escèniques”, ha explicat el conseller.

La primera jornada de treball estarà enfocada a museus.”Facem un Museu per a tothom!” inclou tres ponències de la mà de professionals amb una important trajectòria en matèria d’accessibilitat i inclusió a la cultura. Cal destacar la intervenció d’Ana Moreno, coordinadora general de educación del Museu Nacional del Prado, respecte de les motivacions i reptes de futur dels museus a l’hora de programar activitats realment inclusives als seus espais, així com la ponència d’Óscar Garcia de Plena Inclusión Madrid que aprofundirà en les eines per afrontar l’accessibilitat cognitiva als museus.

La segona jornada  se centrarà a les Arts Escèniques. “Aixequem el teló a la diversitat” comptarà amb la intervenció d’Inés Enciso, directora artística del festival Una Mirada Diferente del Centro Dramático Nacional, per emmarcar la platea i escenaris dels teatres i auditoris com a miralls d’una societat que és diversitat. Javier Jiménez, director de Teatros Accesibles, donarà les eines tècniques d’accessibilitat per a les arts escèniques, i Ana Candela, codirectora del Festival Simbiòtic, parlarà d’un referent de programació de teatre inclusiu accessible.

Ambdós dies de treball es plantejaran les taules rodones “Som i treballam per a les persones” amb testimonis de persones que explicaran les dificultats que es troben els diferents col·lectius de persones amb vulnerabilitat a l’hora de gaudir i ser part activa de la cultura. Participen entitats de la Taula de Mallorca per a l’Accessibilitat Universal: Once, Predif, Esment, Coordinadora Balear de Persones amb Discapacitat, Fundació ASPAS, Asperger Balears i ASPACE.

El programa i les inscripcions per a les jornades es troben a aquest enllaç: https://www.apropacultura.cat/ca/curs/jornades-accessibilitat-diversitat-cultura

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.