Palma i Barcelona homenatgen Gabriel Alomar amb unes jornades amb motiu del 80è aniversari de la seva mort 25 experts analitzaran la figura del periodista mallorquí entre el 16 i el 24 de novembre

Retrat de Gabriel Alomar vist per Ramon Casas.

ACN Barcelona .- L’Institut Sobiranies, la Fundació Darder Mascaró i la Fundació Gabriel Alomar commemoraran el 80è aniversari de la mort de Gabriel Alomar (1873-1941) amb unes jornades a Barcelona, el 16, 17 i 18 de novembre, i a Palma de Mallorca, el 22, 23 i 24 de novembre. La iniciativa comptarà amb 25 experts que analitzaran la figura del periodista mallorquí, que va ser una figura clau de la vida cultural i política del primer terç del segle XX en les terres de parla catalana. Entre els ponents destaca el geògraf Oriol Nel·lo, l’historiador Jordi Serrano, l’eurodiputada Alícia Homs, la professora i crítica literària Pilar Arnau o el politòleg Jordi Muñoz.

Les jornades volen ser “un espai de diàleg sobre el passat, present i futur dels ponts entre les terres de parla catalana”.

Caricatura de Gabriel Alomar de Lluís Bagaria, del Llegat de Maria Cladellas -Museu d’Art de Sabadell.

La iniciativa compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Palma. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, tancaran les jornades el 24 de novembre a Palma en un acte moderat per l’historiador Xavier Domènech.

La influència de l’obra literària, teòrica i periodística de Gabriel Omar va ser decisiva en l’origen i formulació dels principis del catalanisme republicà, popular i d’esquerres. Des de la reivindicació del seu llegat, arraconat primer pels noucentistes i més tard pel catalanisme conservador, les jornades també volen esdevenir un espai de trobada entre les diferents tradicions i formacions d’esquerres que tenen avui la figura d’Alomar com a referència, en un moment on el seu pensament pot esdevenir clau per reflexionar sobre el seu futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.