El projecte GIBET torna després de dos anys d’aturada Per Itziar Lecea

La Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella ha engegat de nou el projecte GIBET, després de dos anys d’obligada aturada a causa de la pandèmia. Les actuacions del grup de voluntaris que s’han sumat al projecte s’han dut a terme a la fina des Pinaret, on s’ha actuat damunt quatre barraques, dues de les quals ja havien estat restaurades l’any 2018 i que van servir de zona de treball pel Congrés Internacional de Pedra Seca d’aquell mateix any.

El valor del voluntariat

El passat dia 24, una vintena de persones van fer front a la pluja treballant a l’aire lliure amb un objectiu comú: el de recuperar i mantenir el patrimoni etnològic de Ciutadella. La Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella ha tornat a posar en marxa, després de dos anys, el projecte GIBET. Era la primera vegada que GIBET aturava la seva activitat des que es va fundar, el curs 2009-2010. En aquella ocasió el grup de voluntaris, dirigits pels components de la Martí i Bella, van rehabilitar els espais del Cementiri dels Protestants, que van lliurar a l’Ajuntament. Així, compliren un dels objectius pels quals van engegar GIBET: el de salvaguardar i rehabilitar el patrimoni històric del municipi i, en alguns casos, deixar-los llestos pel seu aprofitament públic.

Des d’aquella primera intervenció, la Martí i Bella ha aconseguit reunir cada any a un grup de voluntaris interessats a complir aquest objectiu de salvaguarda i recuperació. Els horts de Sa Vinyeta, la barraca de la Ronda Sud, la porta principal de Sa Vinyeta, la fortalesa de Santa Àgueda i les barraques des Pinaret han tornat a aixecar-se i embellir-se gràcies a la feina desinteressada de la Martí i Bella i de les persones que hi col·laboren.

El darrer curs en el qual es va dur a terme una actuació completa va ser el 2018-2019, i es va centrar en la finalització de la recuperació de les dues grans barraques existents a la finca municipal des Pinaret. Ambdues construccions, de notables dimensions, van ser objecte de treball al Workshop del XVI Congrés Internacional sobre la Pedra Seca, el mes d’octubre de 2018.

Aquest congrés va suposar una fita important pel projecte GIBET i la SHA Martí i Bella, ja que va ser la culminació del reconeixement de la cultura de pedra en sec, fil conductor de gairebé totes les edificacions que s’han anat recuperant durant aquests anys.

El curs 2020-2021 gairebé no es va tenir temps d’actuar, degut a la pandèmia. Així i tot, es va seguir amb la rehabilitació de les barraques des Pinaret, que enguany esperen donar per finalitzades.

Recuperació etnològica i social

L’obligada distància social que se’ns ha imposat a tots durant la pandèmia, en la qual encara estem immersos, ha suposat que el projecte GIBET no es desenvolupés durant el curs passat. Però sembla que les ganes per reconstruir tant el projecte com les humanes relacions que l’envolten, no han decaigut.

Així, durant el passat 24 d’octubre, un grup d’una vintena de voluntaris van tornar a Es Pinaret, on es van dividir les feines per avançar a bon ritme a pesar del mal temps. Així, es van fer quatre grups de treball, els dos primers es van dedicar a reparar diversos desperfectes que es van observar a les dues grans barraques que ja s’havien intervingut durant el curs 2019–2020. Aquestes barraques havien estat enllestides a la temporada 2019-2020 desprès que la seva rehabilitació fos la principal tasca del worshop del Congrés Internacional de Pedra Seca celebrat a Ciutadella el 2018.

Pel que fa a les tasques, un dels grups es van centrar en el desbrossament dels voltants de la barraca més pròxima a la carretera, en la qual es van restituir també algunes pedres exteriors que han caigut durant aquests mesos. El segon grup es va centrar en l’inici de la rehabilitació d’una de les dues barraques de porquim, que són els dos nous béns etnològics sobre els quals es treballarà enguany. Aquesta primera barraca mostra una cúpula derruïda, per la qual cosa les primeres feines s’han centrat en el desbrossament al voltant de l’edificació i en agrupar les pedres del voltant per tamany, de manera que s’ha deixat enllestida per la següent jornada de feina amb voluntariat.

Un tercer grup de voluntaris s’ha ocupat de la segona barraca de porquim, que és la que es troba més malmesa i amb prou feines es distingeix a causa de la vegetació. Així, el grup de voluntaris que s’ha centrat en aquest bé etnològic ha fet net la zona per descobrir que, tot i les herbes i matolls que la tapen, la barraca de porquim es troba en prou bon estat. Es determina, per tant, que la feina principal en aquesta construcció es centrarà en consolidar-ne l’estructura.

Pròximes cites

La del 24 d’octubre ha estat la primera de les vuit cites que la Martí i Bella ja té reservades durant aquest any i fins al maig de l’any que ve per dur a terme el projecte GIBET. Les pròximes cites són: 14 de novembre, 19 de desembre, 16 de gener, 13 de febrer, 13 de març, 10 d’abril i 8 de maig.

A banda de la rehabilitació de les barraques de porquim de la finca des Pinaret, la SHA Martí i Bella preveu durant aquest curs 2021-2022 iniciar els treballs de preparació dels terrenys que haurà d’ocupar el mirador de Punta Nati.

Els interessats en participar com a voluntaris en alguna de les jornades previstes per aquest curs poden demanar informació a: shamartibella@gmail.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip