El Suprem anul·la la condemna per un tuit que responsabilitzava l’exministre Utrera Molina de l’assassinat de Puig Antich L'Audiència de Madrid havia condemnat la diputada andalusa Teresa Rodríguez per intromissió a l'honor de l'exministre

 

Seu del Tribunal Suprem a Madrid

ACN Madrid .- La Sala Civil del Tribunal Suprem ha revocat la condemna que l’audiència de Madrid va imposar a la diputada de Adelante Andalucia Teresa Rodríguez per publicar un tuit on acusava l’exministre franquista José Utrera Molina de ser responsable de l'”assassinat” de Salvador Puig Antich. L’Audiència de Madrid l’havia condemnada a pagar una indemnització de 5.000 euros als fills de l’exministre per un delicte d’intromissió il·legítima al dret a l’honor. El tuit, datat el 2018, deia: “Avui fa 44 anys de l’execució a garrot vil de Salador Puig Antich. D’entre els responsables del seu assassinat Fraga va fundar el PP i Utrera Molina va ser enterrat l’any passat al son de cara al sol per membres del mateix partit. Ells segueixen, nosaltres també”.
El Suprem anul·la la condemna perquè considera que l’expressió “responsable de l’assassinat” de Puig Antich que va fer servir Rodríguez “no es pot interpretar com la imputació al ministre de l’autoria del delicte” d’assassinat, sinó que “expressa l’opinió” de Rodríguez sobre “la responsabilitat política” d’Utrera Molina.
José Utrera Molina, mort el 2017

Segons la sentència, l’emissió d’aquesta opinió per part de la diputada autonòmica “compleix la funció de contribuir al debat i formació de l’opinió pública en una societat democràtica” i “està emparada per la llibertat d’expressió” perquè “no s’han utilitzat expressions insultants o denigrants desconnectades de l’àmbit que afecten les manifestacions realitzades”. “L’exercici de la llibertat d’expressió d’acord amb paràmetres constitucionals ha de prevaldre sobre la memòria del Sr Utrera Molina”.

En aquest marc, la sentència recorda que Utrera Molina havia ocupat càrrecs importants durant la dictadura de Franco, i en el moment de l’execució de Puig Antich era secretari general del Movimiento al Consell de Ministres al que es van comunicar les tres sentències que condemnaven a mort dictades en consells de guerra celebrats aquelles dates.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.