Save the Children alerta que el 70% dels casos amb infants víctimes d’abusos sexuals no tiren endavant als jutjats L'ONG denuncia el "calvari judicial" que pateixen els menors, que han de declarar quatre vegades de mitjana en el procés

 

ACN Barcelona .- L’organització Save the Children alerta que el 70% dels processos que s’inicien perquè un infant pot haver estat víctima d’abusos sexuals s’arxiven abans d’arribar a judici. En una roda de premsa aquest dijous, Save the Children ha alertat del “calvari” dels menors que afronten un procés judicial per haver patit aquestes violències. Segons un estudi, en què l’organització ha analitzat 394 sentències d’abusos sexuals a infants entre el 2019 i el 2020 a l’estat espanyol, corresponents a 432 víctimes, els menors han de declarar quatre vegades de mitjana, fet que els revicitimitza i, a més, els pot fer caure en contradiccions que en debiliten el testimoni. L’ONG veu urgent que els jutges i els fiscals s’especialitzin.
El director general de Save the Children, Andrés Conde, ha atribuït l’alt percentatge del sobreseïment dels casos d’abusos sexuals a menors al fet que “no es dona suficient credibilitat” al testimoni d’un infant o que els jutges entenen que “no n’hi ha prou” amb el seu relat. Conde ha afegit que haver de declarar diverses vegades fa que els infants no mantinguin una “absoluta coherència al llarg del temps” i que “introdueixin canvis” en el relat, de manera que el testimoni acaba perdent credibilitat.

L’estudi que l’organització ha presentat aquest dijous mostra que els infants declaren de mitjana quatre vegades el que han viscut davant de diversos professionals. El procés sol començar en dependències policials, continua amb proves pericials i una exploració per la Fiscalia i fins al judici. El director general de l’organització adverteix que les declaracions successives fan reviure a l’infant “l’experiència dels abusos a través del seu relat davant una persona estranya”, el que s’anomena revictimització, i a més, amb el risc que el menor caigui en eventuals contradiccions.

L’informe mostra que en el 77% dels casos analitzats no es va gravar el testimoni, ja que en el 76% no es va sol·licitar ni practicar la prova preconstituïda, és a dir, gravar prèviament el testimoni de la nena o el nen per evitar que hagi d’acudir en persona al judici. En un 1,6% es va sol·licitar, però no es va arribar a gravar. Per tant, només en el 23% de les sentències s’havia preconstituït.

Un 63% dels casos estudiats no van durar més de dos anys, mentre que un informe de Save the Children del 2017, titulat ‘Ulls que no volen veure’, indicava una mitjana de tres anys. Amb tot, hi continua havent processos que s’allarguen molt i que arriben a superar els cinc anys. Segons l’ONG, el 80% de les sentències són condemnatòries i el 20%, absolutòries.

L’organització també alerta que els infants han de declarar en espais molt poc amables, fins i tot “hostils” o “amenaçadors”, com són les comissaries o els jutjats. “Hem d’entendre que per als nens i les nenes aquests són els llocs on van les persones que causen problemes a la societat i que un infant que ha patit abusos se sent culpable pel que ha viscut. Inserir-lo en aquests espais li corrobora una experiència de culpabilitat”, ha exposat Conde.

L’ONG recull que les càmeres Gesell –habitació on l’infant es pot trobar més còmode per explicar la seva història i que, a més, permet garantir els drets de la persona acusada– han estat un “avenç”, però objecta que continuen estant dins dels jutjats. Per a Save the Children, el model és el de Barnahus (‘Casa dels Infants’ en islandès), un espai on estan integrats els serveis socials, sanitaris, educatius, policials i judicials per atendre des de l’àmbit social i judicial els infants víctimes de violència sexual. Catalunya compta amb una prova pilot a Tarragona d’aquesta experiència dels països nòrdics i el Govern ha manifestat que vol estendre-la al territori.

Segons l’anàlisi, l’edat mitjana en què les nenes i nens comencen a patir abusos és els 11 anys i mig. El 44,7% dels abusos es produeixen entre els 13 i els 16 anys. En el 79% dels casos, les víctimes són nenes i adolescents. Es calcula que entre un 10 i un 20% dels infants a l’estat espanyol han patit algun tipus d’abús sexual.

El 84% dels agressors són persones conegudes dels infants

El 84% dels agressors són coneguts, en major o menor grau, pels infants i en la meitat dels casos (49,5%) cometen els abusos en l’entorn familiar. Els perfils d’abusador més freqüents són el pare (25% del total de l’entorn familiar i 12% del total); un altre familiar no identificat (20% de l’entorn familiar i 10% del total); la parella de la mare típicament masculina (19% i 9%); l’avi (12% i 6%) o l’oncle (7% i 3%).

En l’anàlisi d’agressors coneguts, però fora de l’entorn familiar (34,5% dels casos), el 10% són amistats o companys de la víctima (20% del total dels casos de l’entorn aliè a la família); en un 9%, coneguts de la família (17,5% del total dels casos de l’entorn aliè) i en un 6%, educadors (12% de l’entorn fora de la família).

L’anàlisi mostra que els abusos sexuals ocorren en tot tipus de famílies. Només en el 12,5% dels casos l’agressor té antecedents.

Una fiscalia específica de violència contra la infància

L’organització demana crear estructures judicials i fiscals especialitzades en violència contra la infància. Així, proposa crear una fiscalia específica de violència contra la infància
que participi en tots els processos on existeixin víctimes menors d’edat i diferenciada de la Fiscalia de Menors (encarregada de la protecció i dels menors infractors).

També demana que es garanteixi l’especialització dels equips tècnics que assisteixen als òrgans judicials i que, com a regla general, es preconstitueixi la declaració de la víctima en un espai amigable i al costat de personal especialitzat.

“En la lluita contra la violència, la clau es troba en la prevenció. Ara bé, quan arribem tard, hem d’actuar protegint els infants i no vulnerant-ne els els drets de nou. Els infants i adolescents tenen dret a un judici just i a una justícia que els protegeixi”, ha recalcat la directora d’Incidència Social i Polítiques d’Infància de Save the Children, Catalina Perazzo. L’informe s’ha presentat coincidint amb el Dia mundial de la prevenció de l’abús sexual infantil, el 19 de novembre, aquest divendres, i el Dia mundial de la infància, el 20.

Nou web Govern Balear

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.