El Cercle d’Economia analitza la crisis energètica

L’entitat es reuneix amb el responsable d’Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas que afirma que la problemàtica té el seu origen en l’alça del preu del gas i que l’impacte damunt la llum, només afecta als clients amb tarifes indexades al mercat diari marginal. Anticipa un retorn a la normalitat de cara a 2022

Els socis del Cercle d’Economia de Menorca van reunir-se aquest dijous amb el Director General d’Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas per analitzar la situació de crisis energètica que s’està produint a nivell nacional i internacional i que està provocant incertesa sobre el futur de la recuperació econòmica després de la pandèmia. Dins la complexitat i densitat del que suposa entendre el funcionament intern del mercat elèctric, el responsable d’Endesa va oferir una explicació clara i detallada als socis, on va atribuir aquesta crisis energètica principalment a l’alça del preu del gas i també, en menor mesura, al fort preu del mercat de C02. Respecte la pujada del preu del gas, Martí Ribas va explicar que estava provocada per diversos desajusts com a conseqüència del canvi climàtic (sequera a Brasil) i múltiples fets no previstos com per exemple, accidents o avaries a les plantes gasístiques que s’havien anat produint a diverses parts del món com Noruega o problemes geopolítics vinculats a factors com la desavinença entre països com Argèlia o Marroc. També havia influït la política geoestratègica adoptada per Rússia que abans només tenia de client a Europa i ara també té una canalització cap a Xina amb el que això suposava com a gran consumidor.

Retorn a la normalitat al segon trimestre de 2022

Tot i aquesta situació, Martí Ribas va voler transmetre un missatge de tranquil·litat al afirmar que molts d’aquests conflictes i situacions accidentals, estaven en vies d’estabilització i que en aquest sentit, el mercat de futurs anticipava una certa baixada de preus del gas amb el que es preveia al segon trimestre de 2022, un retorn a la normalitat. El responsable d’Endesa també va afirmar que això s’havia d’acompanyar del imprescindible procés de descarbonització de l’energia en el que estàvem immersos actualment, amb una transició accelerada cap a les renovables que permeti també alleugerir aquesta dependència tan forta del gas.

Preu marginal

Respecte a l’alça del preu de les tarifes elèctriques i el seu impacte damunt les factures que paguen els usuaris, Martí Ribas va voler puntualitzar que aquesta estava afectant a aquells clients que tenien les seves tarifes indexades al mercat diari marginalista i que per tant, estan sotmesos a les fluctuacions de pujades i baixades en un entorn volàtil (cas del PVPC) però en canvi, la gran majoria d’usuaris que tenien tarifes fixes o estables, no estaven notant aquest increment. “No tota l’energia està pujant, només aquella que està vinculada al mercat indexat però la majoria de clients no ho estan notant ja que tenen contractes de subministrament amb els seus comercialitzadors amb preus fixes pactats que res tenen a veure amb la volatilitat del mercat diari” va afirmar Ribas. Després de la seva intervenció, els socis van poder participar d’un col·loqui amb el responsable d’Endesa que podeu visualitzar sencer a la pàgina web del Cercle.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.