Actes 8 Març

El PP lamenta el retard en la gestió i el pagament d’ajuts a les famílies per beques d’estudi i activitats extraescolars

El Grup Popular al Consell de Menorca lamenta l’ampli retard acumulat a la percepció d’ajudes. L’embús afecta diferents modalitats d’ajuda i és provocat per una falta de gestió, segons denuncia la consellera popular Carmen Reynés que considera que no hi ha motiu que justifiqui el retard que està afectant tot el procés de revisió i pagament de diverses convocatòries d’ajuda, especialment les que gestiona el departament de Joventut del Consell Insular de Menorca.

Carmen Reynés lamenta que aquesta manca de diligència afecta les beques per realització d’estudis fora de l’illa, referides al curs 2020-21. El període acadèmic ja queda molt enrere a les famílies, que encara no han percebut els ajuts que els permeten donar estudis als seus fills fora del territori insular.

Molts d’aquests estudiants menorquins, que van sol·licitar aquestes beques, han iniciat el nou curs sense haver cobrat ni un sol euro de l’anterior. En comptes d’anticipar-se el pagament, es dóna un retard considerable. També afecta, per primera vegada, les famílies amb fills que cursen estudis fora de Menorca encara que el grau de la seva elecció es pugui fer a Can Salord. Aquesta és una de les novetats de la convocatòria, que l’equip de govern va acceptar a proposta feta pel Grup Popular i per reparar un greuge històric.

Tot i que el conseller Miquel Maria es va comprometre que les beques es pagarien el mes d’octubre, no ha estat així i aquestes es demoraran alguns mesos més, sense tenir en compte l’enorme transcendència que té sobre les famílies i més ara a l’actual situació de crisi que vivim. Serà l’any que es pagaran amb més retard.

El termini de presentació de les sol·licituds va finalitzar el 2 de juliol, més de 3 mesos i mig per revisar, resoldre i pagar és excessiu i a saber com més s’allargarà, indica Reynés.

Des d’aquest punt de vista, s’hauria de valorar reformar la convocatòria de beques i ajuts a l’estudi perquè assegurar la igualtat d’oportunitats en laccés a l’educació superior, ensenyaments especialitzats o mòduls professionals, independentment de les circumstàncies econòmiques i personals de cada estudiant i per tant, posar els mitjans necessaris perquè aquestes es paguin amb anterioritat a l’inici del curs posterior.

La consellera, a més retreu que el mateix departament es va afanyar a publicar les dades provisionals de la convocatòria incorrent a errors en les xifres, ja que hi ha hagut un total de 369 sol·licituds tal com apareix a l’edicte d’11 de novembre publicat al tauler d’anuncis de la web del Consell. El nombre d’alumnes beneficiats, en espera que conclogui el termini obert per presentar al·legacions o esmenar deficiències, és de 295 i no 448 com apuntava el responsable polític del departament, ja que 223 dels sol·licitants són els mateixos, l’únic que rebran ajuts del Consell i ajuts del Govern.

D’altra banda, juntament amb el retard en el pagament de les beques del curs escolar passat, la manca de gestió afecta també el pagament de les ajudes a les famílies per finançar la participació en activitats d’educació en el temps d’oci infantil i juvenil. ajuts de manteniment i funcionament de les entitats juvenils i els ajuts dirigits a pal·liar els efectes econòmics i socials de caràcter negatiu produïts en la joventut a conseqüència del còvid i el termini de presentació del qual va finalitzar el mes de juliol.

La consellera indica que aquest és un clar exemple de manca d’agilitat en què està submergida la màxima institució de l’Illa, des del grup popular advoquem perquè se simplifiquin i agilitin al màxim els procediments de gestió i pagament de les ajudes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.