La Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica augmenta el seu pressupost un 71,8 %

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha comparegut aquest divendres davant la Comissió d’Hisenda i Pressuposts del Parlament de les Illes Balears per explicar el pressupost de la Conselleria previst per al 2022. Un pressupost que creix respecte l’exercici de 2021 un 71,8 %, arribant a 68,7 milions d’euros i que té com a principals objectius canviar el model energètic i abaratir la factura de la llum de les Illes Balears.

D’altra banda, cal fer menció especial al Fons Illes Sostenibles dels Fons Next Generation, dotats amb un pressupost de 230 milions d’euros. També seran gestionats per la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, arribaran durant el 2022 i s’incorporaran al pressupost dels propers anys.

En paraules del vicepresident, aquests pressuposts «són els pressuposts de la reactivació econòmica a través de la transformació i millora del model productiu de les Illes, sempre amb una aposta ferma per la sostenibilitat». En aquest sentit, Yllanes ha indicat que per a l’any 2022 «augmenten més d’un 70 % les partides de la Conselleria, sent la que experimenta un creixement més elevat. Passem d’un pressupost global de quasi 40 milions d’euros fins als 68,7. És a dir: 28,7 milions més, gràcies principalment a l’aterratge dels fons europeus que ja han començat a arribar. Perquè d’aquesta crisi hem de sortir enfortint el públic, ajudant empreses i treballadors a apostar per la sostenibilitat». «Aquests pressuposts mostren el compromís del Govern amb la lluita contra l’emergència climàtica que vivim i aquesta tendència alcista és previsible que es mantengui els propers anys per la tasca necessària de les administracions per a la transició energètica», ha dit.

El també conseller ha explicat que d’aquest pressupost 35 milions d’euros corresponen a fons propis, 3,7 més que l’any 2021, i la resta correspon als fons finalistes provinents de l’Estat i Europa a través dels Fons Next Gen i del Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència, España Puede.

Es multiplica per quatre la partida destinada a Transició Energètica i Canvi Climàtic

Així mateix, el vicepresident i conseller ha informat que aquests pressuposts multipliquen per quatre la partida destinada a accelerar la Transició Energètica i combatre el Canvi Climàtic. En aquest sentit, s’ha passat de 10,6 milions d’euros el 2021 a prop de 40 milions per a la partida de 2022. «Augmentem un 300 % més el pressupost de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic i augmentarà més davant l’arribada del Fons Illes Sostenibles», ha indicat el vicepresident, al temps que ha recordat que «aquest augment de recursos ve motivat principalment per l’arribada dels primers fons europeus destinats a impulsar la transició energètica a les Illes Balears a través de diferents programes i subvencions per descarbonitzar el nostre model productiu».

Yllanes ha explicat que «la transició energètica és una prioritat dels fons europeus, del Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència, España Puede, tal com ha quedat reflectit, i va en sintonia amb els objectius que té la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic». En relació amb les partides, Yllanes ha destacat quant al programa d’ajuts a l’autoconsum per instal·lar energia fotovoltaica per a particulars, empreses i administracions públiques que aquest any es manté aquesta partida pròpia, tot i que amb una petita reducció, ja que han arribat 12,8 milions d’euros de fons europeus per a aquestes actuacions. En aquest sentit, també ha destacat que en l’apartat d’inversions hi ha una línia prevista de 500.000 euros per a comunitats energètiques.

Pel que fa a la mobilitat elèctrica, el vicepresident ha informat que «aconseguirem l’objectiu de 1.000 punts de recàrrega públics abans del que estableix la llei, que ho determinava per al 2025». Així, ha explicat que per al 2022 es preveuen 7,8 milions d’euros inicials per a aquest supòsit. A més, ha apuntat que, addicionals als pressuposts, es preveu continuar amb la convocatòria de punts de recàrrega per a les administracions locals (PRAL) amb 5,9 milions provinents dels fons ITS. Quant a l’eficiència energètica, Yllanes ha asseverat que hi haurà convocatòries per fomentar la rehabilitació energètica d’edificis (PREE), amb partides especials per a municipis de menys de 5.000 habitants (PREE 5000), amb un total de quasi 3,4 milions.

Així mateix, per millorar el seguiment de la qualitat de l’aire a les Illes, i per a les partides designades a renovar, millorar i ampliar l’equipament de mesura s’invertiran 132.000 euros.

A més, es preveu seguir finançant l’Oficina de l’estratègia Menorca 2030 amb un import de 100.000 euros i es convocaran per primer cop les subvencions PIMA Canvi Climàtic dirigides als ajuntaments perquè executin projectes d’adaptació als efectes climàtics amb un valor de 300.000 euros.

L’IBE augmenta el pressupost un 363 % amb l’objectiu d’abaratir la factura de la llum

 D’altra banda, el vicepresident ha informat que l’Institut Balear de l’Energia (IBE) augmenta el seu pressupost un 363 % i arribarà als 4 milions d’euros amb l’objectiu de comercialitzar energia, abaratir la factura de la llum i lluitar contra la pobresa energètica. L’IBE ja ha posat en marxa el primer projecte d’autoconsum compartit que els propers dies començarà a funcionar al municipi de Santa Eugènia. Aviat se n’afegiran cinc més, i per a l’any que ve es preveu consolidar la xarxa d’autoconsum amb 35 projectes més. Així mateix, l’IBE continuarà gestionant la xarxa MELIB on estan previstes millores tècniques al seu funcionament.

Impuls als sectors productius amb la pujada d’un 5,5 % per diversificar l’economia

En l’àmbit de política industrial, Yllanes ha indicat que el Govern impulsa els sectors productius amb la pujada d’un 5,5 % per continuar diversificant l’economia. En aquest sentit, ha explicat que «la primera prioritat ha estat protegir el nostre sector industrial enfront de les conseqüències derivades de la Covid-19, amb la injecció de més de 75 milions d’euros procedents dels fons europeus destinats a satisfer deutes, pagaments a proveïdors i altres creditors, financers i no financers, i també per cobrir els costs fixos».

Així mateix, ha explicat que « consideram essencial complementar les mesures de liquiditat, finançament, protecció laboral i agilitat administrativa ja engegades per als pressuposts següents amb 12.020.936 euros, quantitat lleugerament superior a la de 2021. D’aquests, gairebé 4 milions correspondran a l’Institut d’Innovació Empresarial».

A més, des de la Direcció General es contemplen 3,7 milions per abordar la necessària acceleració tecnològica de les indústries de les Illes per avançar cap a models industrials més resilients, més competitius i més sostenibles. Així mateix, es destinarà un milió d’euros, en concurrència no competitiva, a la implantació de noves línies productives i a millores substancials sota criteris d’economia circular, descarbonització, efecte arrossegament i col·laboració empresarial.

També se sumaran mig milió d’euros en ajuts a la microempresa, petita i mitjana empresa industrial de les Illes Balears, per cobrir despeses financeres d’inversions productives, per facilitar així l’accés al crèdit. A més, es fomentarà amb 200.000 euros la consolidació dels clústers industrials i se’n destinaran 400.000 més a fer realitat la darrera fase del polígon de Porreres, «un projecte que per fi veurà la llum després de molts anys».

El sector de les indústries culturals i creatives és un dels sectors identificats com a prioritaris i estratègics en el marc del pla Industrial de les Illes Balears, per això es preveu una transferència justificativa a l’ICIB per un import de mig milió d’euros destinat a inversions productives, el que suposa un increment de 200.000 euros respecte a l’any anterior. A més, es preveu una inversió de 75.000 euros per a la millora del màster d’enginyeria industrial de la UIB.

Quant a l’IDI, agència de desenvolupament regional del Govern, rebrà una transferència nominativa de 2.282.230 euros per part de la Direcció General per a despeses de funcionament. A més, per a la convocatòria de xecs de consultoria per impulsar plans de digitalització, calcular la petjada de carboni i crear plans d’internacionalització es destinaran 340.000 euros, mentre que les indústries locals tindran accés a un crèdit atractiu a partir de la línia IDI-ISBA dotada amb 500.000 euros. Així mateix, per a l’organització del Palma International Boat Show es destinaran 100.000 euros.

Amb relació a la Direcció General d’Innovació es contempla un pressupost de 2.846.719 euros. Així, es manté en 400.000 euros la convocatòria de bons tecnològics per fomentar la digitalització i innovació del sector empresarial. A més, per agilitzar la tramitació dels expedients es dedicaran 120.000 euros a aplicacions informàtiques. També s’augmenta un 45 % la partida destinada a les cambres de comerç de Mallorca, Menorca i Eivissa-Formentera, i es duplica l’aportació a COTEC per situar Balears al mapa europeu de la innovació, essent les Illes per primer cop membre actiu de l’organisme.

D’altra banda, es fomentarà la formació de clústers a les Illes Balears a través d’ajuts per un valor de 200.000 euros i es continuarà amb l’impuls del Moll Bit amb una partida de 200.000 euros per adequar les instal·lacions d’aquest espai. A més, la factoria d’innovació agafarà impuls amb una partida de 400.000 euros dedicada a impulsar les polítiques de divulgació de la innovació, donant suport a les empreses en l’àmbit del R+D+I, inclòs dins l’estratègia RIS3. Quant a la Fundació Bit, rebrà una encomana de gestió per un valor de 900.000 euros que complementi totes les actuacions que s’impulsin.

Quant al sector del comerç, s’augmenta el pressupost un 17,8 % fins a arribar als 5.676.768 euros, el que suposa un pressupost rècord i mostra el compromís d’aquesta Conselleria amb el petit comerç. Les pujades més importants es troben en l’augment de la quantia de les polítiques destinades a millorar el teixit comercial de les Illes, arribant aquest any als dos milions d’euros, 600.000 més que l’any 2021. També es contempla una pujada en la partida dedicada als bons comercials, amb un augment de 200.000 euros per arribar al milió i mig d’euros de pressupost. A més, l’import assignat a la promoció de centres comercials a cel obert serà de 200.000 euros i les assignacions a les cambres de comerç de Mallorca, Menorca i Eivissa-Formentera s’incrementarà un 65 %, especialment la de les Pitiüses, que arribarà aquest any als 99.000 euros. D’altra banda, també s’incrementen els ajuts dirigits a patronals i sindicats un 25 % fins a arribar als 250.000 euros. Respecte al Servei de Joc es manté la partida de 246.000 euros per al manteniment i funcionament de les aplicacions i per a la modernització del servei.

El Govern segueix amb el seu compromís amb la Memòria Democràtica

Les àrees de Memòria Democràtica i de Participació, Transparència i Voluntariat mantenen un pressupost similar per seguir impulsant les polítiques destinades a obrir noves fosses i garantir el dret a la justícia, a la reparació i a les garanties de no repetició. En aquest sentit, la Direcció General de Memòria Democràtica manté un pressupost de 1.162.448 euros, molt similar a l’anterior, amb els objectius de seguir executant la Llei de Fosses i la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtic, lleis que garanteixen els drets més fonamentals d’una democràcia com son els drets humans.

Així, el tercer Pla d’Exhumacions i la preparació del quart comptaran amb un pressupost previst de 350.000 euros. La instal·lació d’un mural de la memòria al cementeri de Formentera per no oblidar les víctimes que no han pogut ser identificades té previst una inversió de 60.000 euros. D’altra banda, per continuar difonent la memòria democràtica l’any que ve es preveuen 160.000 euros de subvencions en aquesta matèria.

També s’incorpora la creació del banc d’ADN de víctimes de la repressió i infants robats amb un pressupost de 25.000 euros, donant compliment així a un dels acords de Bellver. A més, s’impulsarà la creació d’una biblioteca virtual amb documentació de totes les causes, es digitalitzaran milers de documents físics i s’ordenaran en un espai accessible per a tothom gràcies a una partida de 100.000 euros.

D’altra banda, la nova Direcció General que fusiona Transparència, Participació i Voluntariat té un pressupost molt similar al de l’any passat, amb 1.293.211 euros. La participació és una política transversal i totes les conselleries del Govern han d’incorporar aquesta perspectiva a la seva acció, és per això que es preveuen 30.000 euros per invertir en aquesta eina, en el seu desenvolupament i manteniment, així com 30.000 euros més en ajuts als ajuntaments per impulsar processos de participació ciutadana.

Quant a voluntariat, es dona suport a través d’una subvenció nominativa a la PLAVIB amb un pressupost total de 60.000 euros i es manté la subvenció nominativa a la UIB per valor de 30.000 euros per tal de fomentar el voluntariat entre els joves.

Finalment, per assegurar el bon funcionament de la Conselleria i la gestió dels recursos humans, financers i jurídics és essencial la Secretaria General. Per aquesta raó, aquest any s’incrementa la seva partida un 7 % fins a arribar als 6.136.275 euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip