Actes 8 Març

Què pots fer tu per aturar el canvi climàtic? Per Itziar Lecea

Durant aquestes tres darreres setmanes ha tingut lloc a Glasgow, Escòcia, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic 2021. Fa gairebé dos anys, abans que comencés la pandèmia de SARS-Cov2, el canvi climàtic era un dels grans temes de les agendes polítiques mundials. L’emergència sanitària el va deixar en un segon, però molt present, segon pla. Ara, els membres participants d’aquesta cimera han pogut intercanviar dades, projectes i objectius per tal de mitigar els efectes que el canvi climàtic i l’escalfament global té sobre el nostre planeta. Però, què podem fer en l’àmbit individual?

Les grans agendes polítiques semblen llunyanes i poc abastables en l’àmbit casolà. Però són les petites accions individuals les què ajudaran a què les grans accions tenguin l’efecte desitjat. Des de casa, cada dia, podem posar el nostre granet d’arena per canviar la tendència de l’escalfament global que ens duu, de manera quasi inevitable, al canvi climàtic més ràpid que haurà patit mai el nostre planeta. Anam veure quines són aquestes accions, i tenir-les ben presents en el nostre dia a dia.

Aprofitament

La pantalla d’una rentadora encesa.

Tot i ser consignes molt bàsiques, no per açò deixen de ser importants. Un dels grans grups d’accions que podem fer a casa és el de l’aprofitament en el sentit ampli de la paraula. Per exemple, a Menorca tenim molt camí per fer en l’aprofitament de l’energia que generam per escalfar o refredar les nostres cases. Els certificats d’eficiència energètica dels edificis ja ens marquen un camí a seguir, i s’han establert unes pautes com tenir tancaments acurats per evitar pèrdues de calor o edificacions intel·ligents adaptades a les condicions climàtiques de la nostra illa que ajuden a conservar l’energia que generam a dintre de les nostres llars.

L’àmbit alimentari és un altre dels grans aspectes a tenir en compte quan parlam d’aprofitament. Planificar menús setmanals, procurar no tirar menjar, aprofitar restes per elaborar plats diferents… Fins i tot la manera de cuinar ens pot ajudar a aprofitar tant menjar com energia.

Parlant d’energia, no només el tipus d’habitatge hi té a dir a l’hora d’aprofitar-ne el consum. Accions com fer cuinons diferents amb la mateixa fornada o omplir la rentadora de roba abans d’engegar-la són accions que, a vegades se’ns passen per alt. Però que poden marcar una gran diferència.

A Menorca fa temps que coneixem el poder de les 3 R: reduir, reutilitzar i reciclar. La campanya de “La R, sempre present”, així ens ho recorda. I és una bona manera de veure què podem fer a casa per seguir un camí que vam encetar fa temps, quan Menorca va convertir-se en reserva de Biosfera. Tanmateix, l’opció de reciclatge hauria de ser sempre la darrera, adoptant maneres de fer que ens ajudin a aprofitar més els nostres objectes.

Pensar en global, actuar en local

Les accions locals que repercuteixen en la globalitat també ajuden a mitigar el canvi climàtic. Per exemple, amb l’elecció del vehicle pels nostres desplaçaments diaris. Si bé en un món ideal hauríem d’anar caminant, les alternatives com bicicletes i vehicles elèctrics, que no emeten tant de CO2 a l’atmosfera, ajuden.

Les decisions que prenem a hora de consumir també formen part d’aquest conjunt de “pensar en global, actuar en local”. Si bé l’exemple més clar és el menjar, que sempre es recomana que sigui producte fresc de proximitat, hi ha altres accions que, com a consumidors, podem adoptar. El sector tèxtil aporta grans quantitats d’emissions, que es veurien reduïdes si els nostres hàbits de vestir canviessin cap a modes més sostenibles, reaprofitant peces de segona mà o cosint les que encara poden durar una temporada més. Tal com feien les nostres àvies.

Dintre de la cuina també podem prendre decisions per frenar el canvi climàtic. Tot i que dintre d’una dieta sana i equilibrada s’ha d’incloure de tot, que el gruix siguin verdures i fruites locals i de temporada, ajuda als pagesos al manteniment de la terra. A Menorca tenim la sort de comptar també amb una ramaderia en extensiu, que evita moltes de les emissions que provoquen les explotacions d’animals com les macro granges que es veuen a la península. Optar per comprar carn de l’illa és també ajudar a frenar l’escalfament global.

La nova i vella mobilitat

Sempre hi haurà desplaçaments, com els viatges a la península, que haurem de fer en avió, pels quals no existeix encara una opció energètica més sostenible a nivell comercial. Tanmateix, en el moment de viatjar, per altres territoris, sí que podem considerar mitjans de transport més lents però menys contaminants, com el tren o en el nostre cas els vaixells, com els de Baleària que han canviat els motors de gasoil pels de gas licuat i no contaminant.

I, en el cas de canviar de cotxe, que a Menorca necessitem gairebé tothom, podem escollir l’opció de vehicle elèctric i híbrid. A banda d’emetre una quantitat molt més reduïda d’emissions d’efecte hivernacle, ens sortirà, a la llarga, més a compte, perquè necessitarem menys combustible fòssil pels nostres desplaçaments. Emprar el transport públic o compartir vehicle és també una bona manera de reduir les emissions que provoca l’inevitable transport diari.

Balears, present a la COP26

El vicepresident i del Govern i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, va participar en un dels esdeveniments celebrats a Glasgow. En concret, Yllanes va demostrar el compromís de les Illes amb una llei que és pionera a Espanya: la Llei de transició energètica i canvi climàtic. El més interessant de la trobada amb el conseller va ser l’intercanvi amb altres regions de possibles fulls de ruta d’adaptació a la transició climàtica, energètica i de l’economia blava, així com projectes d’aplicació pràctica que es duen a terme en territoris similars a les Illes.

El canvi per evitar un escalfament global que fos desastrós -i que es calcula en uns 3 graus de temperatura- és a temps de frenar-se si hi posem tots de la nostra part. L’esforç, però, ha de ser col·lectiu. L’objectiu dels governs és reduir aquests 3 graus a 1,5, el que suposa eliminar un 45% de les emissions actuals de diòxid de carboni cap a l’any 2030. Ens en queden 9. Serem capaços d’aconseguir-ho?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.