El govern espanyol dona llum verda al fons de promoció pública per impulsar els plans de pensions Com a màxim, es podran deduir 10.000 euros d'IRPF per les aportacions a aquests mecanismes col·lectius i individuals

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.
ACN Madrid .- El Consell de Ministres ha aprovat en primera lectura un avantprojecte de llei que crea un fons impulsat des del sector públic per facilitar als treballadors de pimes, als autònoms o funcionaris d’administracions de poca dimensió l’accés a pensions privades complementàries a les prestacions de jubilació públiques. Amb aquesta mesura, que ha d’estar en vigor en sis mesos, l’executiu espanyol vol esmenar la “situació anòmala” que viu l’Estat, amb els plans col·lectius de pensions “estancats” des de fa “pràcticament dues dècades”, ha dit el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. El text simplifica “extraordinàriament” el procediment per a negociar els plans garanteix un cost “veritablement assequible”.
Les entitats gestores d’aquest fons seran seleccionades amb un concurs públic en el qual es posarà un límit màxim de les comissions que podran cobrar. Escrivá ha insistit que “és important que el cost dels plans sigui veritablement assequible i barat”, a diferència dels plans de pensions individuals “que és un producte car” i del qual “se n’ha beneficiat fonamentalment les rentes altes i molt altes pels incentius fiscals”.

Aquests mecanismes tindran una governança específica amb comissions de control pròpies. “Hi haurà un control i una vigilància molt estricta”, ha avisat el ministre. En aquest sentit, ha assegurat que també la patronal “ha entès bé” la proposta del govern espanyol i s’han “dissipat els dubtes” que tenien pel que fa a la competència d’un fons de promoció pública.

D’altra banda, l’avantprojecte de llei aprovat facilita la creació dels plans simplificats a través de la negociació col·lectiva dels convenis sectorials, per tal d’estendre els mateixos criteris a les empreses del sector. Escrivá ha explicat que el tràmit se simplificarà “extraordinàriament” perquè actualment es necessiten set passos per a crear un pla i, a partir d’ara, es podrà fer amb un sol tràmit.

Per facilitar la transparència i la portabilitat entre plans de pensions, es posarà en marxa una plataforma digital comú.

Pel que fa a les excepcions fiscals, la quantitat que el contribuent es podrà estalviar entre els plans d’ocupació col·lectius i els individuals són de 10.000 euros en la declaració de la renda. Aquest benefici també s’aplicarà als treballadors autònoms, que podran deduir-se 5.750 euros d’IRPF.

Escrivá ha admès que “és difícil” preveu el ritme amb el qual es pot estendre la mesura, que ha confiat que serà “molt positiva” i que ara mateix només fan servir un de cada deu empleats, una ratio molt més baixa que la de països de l’entorn on arriba a un de cada tres. “El potencial és extraordinari. És un producte que no ha arribat a gairebé ningú”, ha insistit.

Després de la seva aprovació al Consell de Ministres en primera lectura, l’avantprojecte de llei passarà al tràmit d’audiència pública. A més, el text serà tramès al Consell Econòmic i Social. Després d’aquest tràmit, tornarà a passar pel Consell de Ministres per a ser remesa, un cop es produeixi l’aprovació, al Congrés amb la previsió que la reforma estigui aprovada definitivament abans que s’acabi la primera meitat del 2022.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca