ERC votarà ‘sí’ als PGE a canvi d’una quota del 6% de català a l’audiovisual i d’elevar al 19% la inversió a Catalunya Els republicans tanquen un acord amb el govern espanyol que assegura l'aprovació dels comptes per al 2022

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián.
ACN Madrid .- El govern espanyol i ERC han tancat finalment un acord per a l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022. L’executiu espanyol es compromet a establir una quota del 6% per al català a la Llei de l’Audiovisual i a crear un fons de fins a 10,5 milions d’euros per incentivar la creació de continguts audiovisuals en llengües cooficials. A més, els republicans i el govern de Pedro Sánchez han acordat una bateria d’inversions que eleven el percentatge a Catalunya fins al 19% del total a l’Estat (el projecte només el situava a un 17,2%).
El text de l’acord, al qual ha tingut accés l’ACN, també inclou la jubilació anticipada dels Mossos i el traspàs de Rodalies a la Generalitat, que s’iniciarà a finals d’aquest mes de novembre.

El PSOE disposa d’aquesta manera dels vots que necessita com a mínim per fer prosperar els comptes. Són 120 del PSOE, 34 de Podem (que no ha substituït Alberto Rodríguez), 13 d’ERC, 5 de Bildu, 4 del PDeCAT, 2 de Més País, 1 de Compromís, 1 del PRC. S’espera que en les pròximes hores se sumin a l’acord també PNB (6), Terol Existeix (1) i Nova Canària (1). D’aquesta manera els pressupostos podrien sumar 188 escons, els mateixos que van donar suport als últims pressupostos.

L’acord farà possible d’aquesta manera superar les primeres votacions d’aquest dimarts, que es produeixen telemàticament fins a les 19 h i que ja eren determinants per a l’aprovació dels comptes de l’Estat, perquè un sol capítol rebutjat implica la devolució de tots els comptes a l’executiu, i per tant la pròrroga dels últims pressupostos aprovats.

Quotes a la llei audiovisual

El text de la llei audiovisual estableix que el 30% del catàleg de plataformes digitals com Netflix, HBO o Amazon Prime s’ha de reservar a obres europees. D’aquest percentatge, la meitat haurà de ser per a obres “en la llengua oficial de l’Estat o en alguna de les llengües oficials de les Comunitats Autònomes”. L’acord amb ERC fixa l’obligatorietat que del 50% per a obres en llengües estatals, un 40% haurà de ser per a produccions en català, gallec o euskera. Això suposa que, del total del catàleg, la reserva per a llengües cooficials representi el 6% i el 20% del catàleg europeu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca