Les Illes Balears i Catalunya impulsaran una aliança de territoris mediterranis per a la descontaminació i descarbonització de la mar La protecció de la biodiversitat marina i l’erradicació dels plàstics, entre els objectius compartits pels dos territoris

 

Els governs de les Illes Balears i Catalunya impulsaran una aliança de territoris de tota la conca mediterrània per tal d’avançar en la descarbonització i la descontaminació de la Mar Mediterrània. Així ho han acordat avui la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la reunió que han mantingut al Consolat de Mar i que ha anat seguida d’una jornada de feina amb entitats dedicades a la conservació, la protecció i la investigació de la Mar Mediterrània, en la qual també hi han participat els consellers de Medi Ambient dels dos Governs, Miquel Mir i Teresa Jordà.

«La Mar Mediterrània és un territori compartit i hem de treballar conjuntament, també a través dels fons europeus, per avançar en la seva protecció i investigació» ha dit la presidenta. Armengol ha recalcat que «no podem donar l’esquena a una mar que ens reclama actuacions urgents i decidides de protecció i de preservació de la seva biodiversitat» i ha indicat que la voluntat del Govern és la de compartir les iniciatives impulsades a les Balears, algunes d’elles úniques a tot l’entorn mediterrani «per teixir noves aliances i fer que aquestes bones pràctiques s’estenguin arreu». En aquest sentit, ha recordat que les Balears ja fa temps que treballen amb aquest objectiu: «som el primer territori d’Europa que ha elaborat un decret per protegir la posidònia i vàrem aprovar una Llei de residus per prohibir els plàstics d’un sòl ús», ha dit.

El president Aragonès, de la seva banda, ha afirmat que el compromís dels dos governs és el de treballar en «la lluita contra el canvi climàtic i com aquest afecta a la mar que compartim i que ens uneix». En aquest sentit, ha indicat que la jornada de treball d’avui servirà «per aprofundir en el tractament dels residus plàstics al Mediterrani i en com podem treballar en projectes que cuidin aquesta mar». Finalment, ha dit que la col·laboració per enfrontar-nos a aquests dos reptes serà clau perquè s’assoleixin amb èxit.

Armengol i Aragonès també han tractat altres qüestions, com el treball conjunt per avançar en projectes finançats en fons europeus relacionats tant amb l’economia blava com amb les ciències de la salut. La presidenta ha ressaltat també altres qüestions «que preocupen la ciutadania dels dos territoris», com les mesures que es prenen per a la reactivació econòmica i ha recordat que els dos són territoris que pateixen infrafinanaçament. Aragonès, de la seva banda, ha destacat la «necessitat d’enfortir i reactivar la relació entre Catalunya i les Balears» i la importància de «la reactivació, especialment en els àmbits social i econòmic».

La Mar Mediterrània, responsabilitat compartida

La jornada de treball, que duia per títol «La Mar Mediterrània. Una responsabilitat compartida», ha comptat també amb la participació d’entitats com Save the Med, Imedea, el Centre Oceanogràfic de les Illes Balears, Ibiza Preservation o el SOCIB, entre d’altres. En finalitzar, el conseller Mir ha destacat que «les Illes Balears estan en disposició de seguir exportant les experiències i les polítiques adoptades en aquests sis anys de Pacte» i ha destacat que «diversos organismes internacionals ja s’hi estan fixant en els darrers mesos». Mir ha posat l’exemple del Workshop de la Xarxa Mediterrània per a la Posidònia celebrat a Formentera a finals de setembre o la trobada, de dues setmanes a Calvià, organitzada per la UICN, en què diversos països europeus van aprendre de l’experiència balear relativa a la gestió de la posidònia de les platges.

De la seva banda, Jordà ha dit que la Llei de residus de les Balears és un «mirall» per al govern català, que està en procés de redacció de la seva llei. Així mateix ha destacat que durant la jornada s’ha expressat la necessitat d’impulsar un nou pacte blau, per potenciar l’economia blava en totes les seves vessants, tant econòmica, com ambiental o social, i ha destacat la importància d’impulsar la recerca en aquest sentit.

Els dos governs han coincidit a assenyalar que cal un front comú molt ampli per aconseguir una mediterrània lliure de plàstics i han reclamat a l’Estat que impulsi de manera definitiva els plans de gestió del corredor de migració de cetacis de la mediterrània, una iniciativa que es va aprovar gràcies a la pressió del Govern de les Illes Balears i l’Aliança Mar Blava.

Visita institucional

Els presidents Armengol i Aragonès visitaran avui també el Monestir de la Real acompanyats del seu superior general, Josep Amengual, on s’inclou la biblioteca balear, una de les més importants de les Illes i llar d’una col·lecció d’obres lul·lianes. Posteriorment, participaran en la clausura de les jornades «El moment Alomar. Jornades Gabriel Alomar 1941-2021», a la qual també participa el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca