Afers Socials dona suport a 250 persones recluses a les quals Pastoral Penitenciària acompanya cada any cap a la reinserció social Gràcies a l'IRPF Social, se les ajuda amb accions de suport complementàries

 

«Pastoral Penitenciària és una entitat que té com objectiu fonamental atendre la població reclusa, prioritàriament la que està en situació d’exclusió social», diu Esteve Serna, el seu responsable. L’associació atén 250 persones recluses cada any per acompanyar-les en el seu procés cap a la inserció sociolaboral.

L’entitat disposa d’un pis d’acollida destinat a les persones recluses i exrecluses en risc d’exclusió social. Aquest servei, contractat per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) del Consell de Mallorca, compta també amb accions complementàries de suport que ofereix la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, a través de l’IRPF Social. Subvenciona accions concretes d’acompanyament i suport integral d’aquestes persones en el seu procés d’emancipació, com tutories personals, suport econòmic puntual i tallers grupals durant l’internament i, així mateix, durant els permisos de sortida del centre penitenciari ofereix també suport a les necessitats bàsiques i acompanyament en el procés d’inserció social i laboral d’aquestes persones recluses i exrecluses.

Per fer-ho possible, ofereix allotjament tant a les persones que estan de permís penitenciari com a aquelles que ja han sortit de presó però no tenen lloc on anar. «La gent que està en situació d’exclusió social, per reintegrar-se a la societat i formar-ne part d’una forma estructurada, necessiten d’un suport i acompanyament, i el pis d’acollida dona aquest suport i fa aquesta primera acollida tant des del moment en què s’està a presó com en les primeres passes de la sortida en llibertat. I en el pis d’acollida donam oportunitats», assevera Serna.

Cada setmana, el pis d’acollida acull cinc persones recluses en situació de permís penitenciari. En total, són unes 250 persones recluses les que reben suport cap a la integració social i laboral gràcies a l’associació Pastoral Penitenciària. «M’ofereixen seguretat i estar bé, a banda de menjar, beguda…» comenta un reclús del Centre Penitenciari de Palma en el seu primer pas pel pis durant un permís de sortida.

Un trampolí cap a la inserció possible

«Es cobreixen les necessitats bàsiques però sobretot oferim un suport en el procés personal, possibilitam les sortides de permisos i els acompanyam, intentam fer aquest retorn a la societat i donar-los un trampolí», continua Serna.

«No som una entitat ni un projecte que pretengui donar-los una sortida directa, que ells s’integrin en el nostre projecte, sinó que feim de trampolí perquè s’integrin a la societat. Nosaltres parlam sempre de la inserció possible. Hi ha situacions personals molt complicades que no permeten una inserció d’aquelles que pensem el més normal, però sí la inserció possible, aquella que almanco faciliti millorar la seva situació i a partir de la qual puguin trobar el seu espai dins la societat», conclou el responsable de Pastoral Penitenciària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip