Educació treu 16 noves qualificacions professionals del Pla ACREDITA i ja romanen obertes més de 180 S’acaben de publicar al BOIB 16 noves qualificacions professionals que amplien la convocatòria oberta les Balears a un total de 183

 

La Conselleria d’Educació i Formació Professional, mitjançant la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors i l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB), va publicar al BOIB (20 novembre) la Resolució per la qual es convoca el procediment per avaluar i acreditar les competències professionals adquirides a través de l’experiència laboral o de vies no formals de formació.

Aquesta convocatòria preveu la certificació de 16 noves qualificacions professionals de les famílies professionals d’Agrària (AGA), de Comerç i màrqueting (COM), d’Electricitat i electrònica (ELE), d’Edificació i obra civil (EOC), d’Hoteleria i turisme (HOT), d’Imatge personal (IMP), de Maritimopesquera (MAP), de Seguretat i medi ambient (SEA) i de Transport i manteniment de vehicles (TMV).

Les acreditacions obertes tenen com objectiu incrementar el nombre de persones titulades, animar la formació al llarg de la vida i reduir l’abandonament escolar, són les següents:

Agrària (AGA)

  • Activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria.
  • Activitats auxiliars en floristeria.

Comerç i màrqueting (COM)

  • Activitats auxiliars de magatzem.
  • Servei de lliurament i recollida a domicili.
  • Activitats auxiliars de comerç.

Electricitat i electrònica (ELE)

  • Operacions auxiliars de muntatge de xarxes elèctriques i instal·lacions d’enllumenat exterior.

Edificació i obra civil (EOC)

  • Operacions de formigó.
  • Operacions auxiliars d’obra de paleta de fàbriques i cobertes.

Hoteleria i turisme (HOT)

  • Operacions bàsiques de pisos en allotjaments.
  • Operacions bàsiques de càtering.

Imatge personal (IMP)  

  • Serveis auxiliars de perruqueria.
  • Serveis auxiliars d’estètica.

Maritimopesquera (MAP)  

  • Amarratge de port i monoboies.

Seguretat i medi ambient (SEA)

  • Neteja en espais oberts i instal·lacions industrials.
  • Apilament, classificació i emmagatzematge inicial de residus.

Transport i manteniment de vehicles (TMV)

  • Operacions auxiliars de manteniment de carrosseria de vehicles.

Per impulsar el reconeixement de l’experiència professional dels treballadors amb certificats oficials

El Pla ACREDITA vol impulsar el reconeixement de l’experiència professional dels treballadors amb certificats oficials de les Illes Balears. L’objectiu d’aquesta iniciativa és incrementar el nombre de persones titulades i animar la formació al llarg de la vida.

Fins ara aquestes acreditacions es feien en convocatòries específiques i amb terminis tancats, per la qual cosa els interessants tan sols podien iniciar el procediment quan s’obria la seva especialitat. A partir d’ara s’eliminen els terminis i es comença a obrir un procés que progressivament inclourà les 667 qualificacions reconegudes en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals per acreditar l’experiència professional adquirida per vies no formals de formació.

Les qualificacions recollides en el Catàleg estableixen les competències pròpies d’una professió, de manera que es pugui determinar a través de documents i de proves pràctiques si una persona és capaç de desenvolupar competentment la professió amb qualificació professional gràcies a un conjunt ampli de formació al llarg de la vida. Això afavoreix la mobilitat i transparència de les qualificacions a la Unió Europea.

Educació continua així amb el compromís d’obrir les 667 qualificacions de les 26 famílies professionals reconegudes en tres nivells diferents de qualificació per al proper 2022. El procés va començar el passat mes de gener, quan es varen obrir les 5 primeres.

Actualment unes 860 persones ja han aconseguit una acreditació

Després de la publicació de les primeres qualificacions professionals del Pla ACREDITA el passat mes de gener, 1.784 persones han participat del procés d’acreditació i, un total de 5.325 competències ja han estat assessorades i/o avaluades.  Actualment, 860 persones ja compten amb una acreditació professional a les Illes Balears.

Cal recordar que amb l’objectiu d’augmentar el nombre de persones acreditades a les Illes Balears dins el Pla Acredita, des d’Educació s’han incrementat els punts d’orientació acadèmica i professional (POAP i extensions dels POAP), de 5 a 19. Aquests POAP estan ubicats als centres d’educació de persones adultes (CEPA), a la Conselleria i als centres integrats de formació professional (CIFP) de les Illes Balears, per la qual cosa faciliten el procés d’inscripció. A més, s’ha dotat amb 10 persones l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB), per crear la infraestructura necessària per poder orientar i dur a terme el procés d’acreditació. Aquest operatiu suposa una inversió de 4.693.181,32 €, que arriba del Pla de Formació Professional per al creixement econòmic i social i l’ocupabilitat del Ministeri d’Educació i Formació Professional.

Tota la informació sobre aquest procediment es pot consultar a la pàgina web de l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.