El Consell elabora el primer Pla contra incendis forestals de Menorca que inclourà vuit plans municipals per a març de 2023

Aquest passat 24 de novembre el Consell de Menorca i els vuit ajuntaments de l’illa han fet una important passa cap al primer Pla contra incendis forestals de Menorca que es desplegarà en vuit plans municipals amb tota la informació tècnica necessària per fer front a emergències per incendis forestals així com els processos i detalls de les importants tasques de prevenció. La reunió mantinguda per la consellera d’Ocupació, Innovació i Cooperació Local, Cristina Gómez, juntament amb la directora insular d’Ocupació, Innovació i Cooperació Local, encarregada de l’Àrea de Prevenció, Extinció d’incendis i Salvament, Nati Benejam, amb personal tècnic i polític dels vuit municipis i del mateix Consell, a més de l’equip redactor de Tragsatec, ha permés definir una agenda de reunions de treball i el personal implicat en la redacció del Pla contra incendis forestals de Menorca, que serà un document clau, de gran complexitat i envergadura i que avança ara amb el finançament del fons europeu gestionat pel Consell.

D’ençà que en 2017, la Fiscalia de l’Estat va advertir als municipis de Menorca de l’obligatorietat de tenir un Pla municipal contra incendis forestals, i davant la dificultat tècnica i econòmica que això representava, no s’havia avançat gaire quan, des del departament d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local de Menorca, la consellera Cristina Gómez i els vuit batles reunits a la Junta de Batles van aprovar de tirar-ho endavant des del Consell. A més, també des de la perspectiva dels experts en incendis forestals, és aconsellable tenir un sol pla insular que englobi els plans municipals a causa de la dificultat de delimitar els municipis sobre el territori, especialment tractant-se de focs forestals.

Així, el Consell Insular amb conveni amb els ajuntaments varen contractar David Caballero, Enginyer forestal amb molta experiència en la investigació de la propagació dels incendis forestals i en la redacció d’altres plans d’incendis forestals, per a redactar els plecs tècnics que defineixen els plans insulars i municipals contra incendis forestals que ara s’han de redactar. Més tard, per una banda, es va encarregar a Tragsa, empresa pública, la preparació d’un pressupost de l’elaboració d’aquests Plans d’Actuació d’Àmbit Local d’Emergències per Incendis Forestals als municipis de l’illa de Menorca i, per altra banda, es va cercar finançament a fons europeus per afrontar una tasca molt tècnica i extensa en el temps, així com d’imprescindible feina coordinada entre ajuntaments, Consell Insular, Bombers de Menorca, IBANAT i Tragsa, amb un pressupost de més de 200.000 euros.

Foto: David Arquimbau

Ara, amb una agenda de feina ja definida i amb l’horitzó de març de 2023 per a tenir enllestits aquests plans insulars i municipals contra incendis forestals, la directora insular d’Ocupació, Innovació i Cooperació Local, Nati Benejam, destaca que els plans inclouran “com actuar davant una emergència per incendi forestal tenint en compte la situació i tots els recursos amb els quals comptam, des de zones d’accés, camins, infraestructures de suport per extincions, recursos humans, etc., però a més aquest Pla comptarà també amb una important part de prevenció, amb actuacions que ha de fer l’administració així com els propietaris particulars; la conscienciació de la ciutadania en aquest sentit és molt important”.

Benejam apunta que, tractant-se de focs forestals, és clau el que s’anomena la interfície urbana-forestal, on coincideixen zones forestals amb assentaments urbans, com succeeix especialment a diverses urbanitzacions de Menorca. Precisament, des de l’IBANAT (Institut Balear de la Natura), encarregat de la Prevenció i Extinció dels focs forestals a les Illes Balears, es recorda de l’obligatorietat dels propietaris d’habitatges a zones forestals de mantenir net un perímetre de seguretat de 30 metres al voltant de ca seva. La directora insular ha incidit en la importància de treballar per a una prevenció eficaç de possibles situacions adverses, que quedarà reflectida als plans, ara en fase de redacció conjunta.

Horeca Menorca, feria Hostelería y restauración 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca