El govern espanyol i ERC es reuneixen després del xoc per la Llei Audiovisual i l’amenaça sobre els pressupostos

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián
ACN Madrid .- El govern espanyol i ERC mantenen a hores d’ara una reunió telemàtica per provar de reconduir la relació després del xoc per la Llei Audiovisual, que segons va explicar la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, no obligarà les plataformes amb seu social fora de l’Estat –com Netflix i HBO- a complir la quota del 6% per al català. Ara per ara els contactes es mantenen només a nivell tècnic entre els membres de l’equip que va negociar la Llei Audiovisual. Aritmèticament, el govern espanyol no necessita ERC per aprovar els comptes a la cambra alta, però un trencament sí que pot deixar l’executiu sense un soci prioritari al Congrés.
Fonts de la Moncloa han apuntat a l’ACN que aquesta és una reunió que ja estava prevista i ERC sosté que és una trobada de caràcter tècnic amb els qui van participar de la negociació.

Segons ha avançat La Vanguardia, s’ha de produir un contacte a nivell superior amb el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, però per ara, segons fonts d’ERC, Rufián no hi ha participat. Diversos mitjans apunten que està previst que hi assisteixi la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez, que aquest dimarts va trucar Rufián per concertar la cita.

Aquest dimecres la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha insistit que la Llei no podrà incloure l’obligatorietat de quotes per a les llengües cooficials a les plataformes que no tenen la seva seu social a Catalunya, malgrat que afirmat que el seu executiu estarà “disposat a dialogar” amb “tots els grups polítics” en el tràmit d’esmenes a la llei.

El malestar d’ERC s’ha estès a Podem. El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha avisat el PSOE que la formació lila està “més a prop del no que del sí” a la llei audiovisual. En declaracions aquest dimecres al matí a la cambra baixa, Asens ha criticat que els socialistes no han negociat amb ells la norma i ha denunciat que Unides Podem “no ha participat en la redacció d’aquesta llei”.

Per contra, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, s’ha mostrat convençuda aquest dimecres que l’aliança entre el govern espanyol i ERC no corre perill fruit de la discrepància sobre la Llei Audiovisual, perquè “ells saben que nosaltres complim els nostres acords, i aquesta vegada serà així”. “Crec que tenim un bon acord amb ERC, com el vam tenir per als pressupostos anteriors, i que seguirem parlant i no hi haurà problemes”, ha sentenciat en declaracions als passadissos del Congrés dels Diputats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.