Es presenta l’avantprojecte del pressupost 2022 del Consell Insular

El nou pressupost del Consell Insular de Menorca ha estat presentat aquest matí en roda de premsa. La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, acompanyada pel conseller Josep Juaneda, la consellera Cristina Gómez, i la consellera de Serveis Generals, Noemí Gomila, ha explicat les línies principals del pressupost.

El pressupost se situa en 118,34 milions d’euros, un 9,92% més que l’anterior. Es tracta, així, d’un pressupost expansiu i que destaca per l’augment de la despesa destinada a polítiques socials amb més de 28 milions d’euros. Per altra banda, també es preveu l’endeutament de la institució insular passi a 12.700.000 €, un 2,31% menys que l’any anterior.

Com ha destacat la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ‘després que l’any 2021 es veiés marcat per la crisi social i econòmica originada per la propagació i contagi de la Covid-19, el 2022, sens dubte, encara es veurà afectat per la incidència d’aquesta malaltia pel que esdevé fonamental l’aportació de recursos destinats al reforç del teixit socioeconòmic cap a la recuperació i transformació del nostre model econòmic, que encaixi amb els nostres valors mediambientals i que ens distingeixen com a reserva de biosfera, sense oblidar el nostre projecte social responsable en tots els àmbits’.

Així, el gruix del pressupost presentat es destina a la consolidació de polítiques socials i el reforç dels serveis assistencials; a la reactivació i diversificació econòmica local i al desenvolupament de polítiques mediambientals que ens distingeixen com a reserva de biosfera.

El pressupost per conselleries

Benestar Social
El pressupost del Departament de Benestar Social augmenta dos milions d’euros respecte a l’any anterior, amb un total de més de 28 M d’euros. Destaca la posada en marxa de la prova pilot al municipi de Sant Lluís per atendre als majors que optin per residir a casa, en lloc d’una residència, amb una partida de 400.000 €. També s’augmenta el pressupost destinat a la Fundació de persones amb Discapacitat i, a través del Fons Europeus, es farà la remodelació de les antigues cases de Bintaufa i la reforma de l’antiga escoleta Es Fabiol.

Medi Ambient i Reserva de Biosfera
La nostra declaració com a Reserva de Biosfera no tindria sentit sense unes polítiques ambientals que les acompanyin. En aquesta línia, se seguirà impulsant el projecte d’Agenda Urbana 2030, l’Estratègia Menorca 2030 com a full de ruta per a la descarbonització del sistema energètic de l’illa i les accions encaminades a millorar el cicle de l’aigua i la gestió dels residus, les quals ens permeten donar un salt qualitatiu amb l’inici de la recollida selectiva de residus porta a porta.

Economia i Territori
El nostre model de desenvolupament i creixement econòmic sostenible passa per l’enfortiment del sector primari i dels comerços i les indústries locals. Així, es donarà continuïtat a la implantació d’iniciatives incloses en el Pla Estratègic Agrari. Entre d’altres, augmenta la partida les ajudes CARB i es destinen 200.000 € a explotacions agràries que han sofert desperfectes per la DANA. També augmenten els ajuts al teixit empresarial i es donarà continuïtat a la campanya Vals Consum.

Turisme
La pandèmia ha posat de manifest la necessitat de continuar amb el nostre projecte de turisme sostenible. Així, de la mà del Departament de Promoció Turística i el Departament d’Ordenació Turística es desplegaran els Plans de Sostenibilitat Turística que inclouen el projecte del Port de Maó, Menorca Reserva 0CO2 i la remodelació de zones turístiques. Per altra banda, per combatre i controlar l’oferta il·legal d’allotjament turístic, es comptarà amb el doble d’inspectors turístics.

Ocupació, Habitatge i Cooperació Local
Seguim amb l’impuls fonamental a les polítiques actives d’ocupació, aconseguint finançament, per una banda, per programes de contractació pública, especialment de col·lectius vulnerables. I, per altra, seguir avançant en millora i diversificació de les oportunitats formatives, continuant amb el treball d’adequació i certificació de noves especialitats formatives les quals han de permetre la posada en marxa de cursos en àmbits i nínxols de treball estratègics com les energies renovables, la gestió de residus i aigua, l’agricultura, la tecnologia, així com l’atenció social, esdevenint una aposta per la formació i ocupació de qualitat.

També es donarà continuïtat als projectes d’innovació encetats l’any anterior, com la plataforma Smart Island. Així mateix, es redactarà el Pla Contra Incendis Forestals de Menorca i se seguiran impulsant les polítiques adreçades a habitatge.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
El pressupost 2022 consolida l’objectiu dels darrers anys de promoure l’equitat per garantir l’accés de totes les persones a la cultura, l’esport, l’educació no formal, i les activitats de lleure. I al mateix temps i perquè açò sigui possible, es reforçarà el suport del Consell a les entitats que duen a terme aquestes activitats i que constitueixen una densa xarxa social i comunitària.

Sens dubte, la fita més important que té aquest Departament és la presentació de la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial davant la UNESCO. Per açò, enguany es crea el programa pressupostari específic de l’Agència Menorca Talaiòtica, amb una partida total de 953.000 €.

Mobilitat
Sostenibilitat i mobilitat també han de continuar anant lligats de la mà. Així, més enllà de l’avanç de les obres a la carretera general en el tram entre Alaior i l’Argentina, es posarà en marxa la licitació de la redacció del Pla Director Sectorial de Carreteres que ha de permetre avançar en la construcció dels carrils bici, tan demandats per la societat menorquina. Pel que fa al transport públic, es pressuposta per primera vegada una partida destinada a adquirir autobusos elèctrics en coherència amb la nostra Estratègia Menorca 2030.

Està previst també un augment de la partida destinada a sufragar el servei de control d’accés als pàrquings de les platges verges, i s’inclou també com a novetat el servei de vigilància a la platja del Pilar.

Serveis Generals
Una administració 100% electrònica i més pròxima i àgil per al ciutadà és un dels objectius de l’equip de govern actual. En aquesta línia, se seguirà treballant amb SILME per la implementació de la gestió electrònica. En concret, s’adquirirà un gestor documental i un arxiu electrònic.

Per altra banda, s’augmentada la partida del Servei de Riscos Laborals per als recursos destinats a la higiene laboral i medicina del treball per fer front als protocols establerts en el marc de la pandèmia.

mostra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca