Actes 8 Març

La Policia Nacional deté un home per estafa a Ciutadella Va generar unes pèrdues econòmiques per valor de 16.000 euros a un comerç local

Agents de la Policia Nacional a Ciutadella van detenir dilluns a la tarda un home d’origen espanyol de 37 anys com a presumpte autor d’un delicte d’estafa i usurpació d’estat civil, generant unes pèrdues per valor de 16.000 a un comerç d’informàtica de la localitat.

Els fets van tenir lloc durant el mes d’agost, quan un home es va fer passar pel CEO d’una empresa de muntatges i una de manteniment de la península, i després d’anar a l’establiment va manifestar ser-ne l’encarregat que necessitava multitud de material informàtic, telefònic així com diversos estris per a la llar, ja que començava una obra a Menorca i necessitava que els empleats disposessin del material necessari per a la seva estada a l’illa mentre durés el contracte de treball.

En un primer moment i després d’anar a la botiga va efectuar una comanda per 2.775 euros, comptant amb diversos terminals telefònics, targetes SIM i ordinadors portàtils.

Després de realitzar la comanda i acudir a recollir-la va efectuar-ne diversos més, fins a arribar a un total de 13 albarans, pujant l’import a 16.000 euros, sempre donant com a excusa que aquest material era per als seus empleats mentre els tenia contractats a Menorca, aconseguint enganyar el propietari de la botiga per no facilitar-li cap mena de fiança ni pagament per avançat.

El mateix va acudir en persona a recollir el material a la botiga, fins i tot va acordar amb el venedor un lliurament a la localitat des Castell. L’últim encàrrec es tractava de diversos electrodomèstics per suposadament equipar el domicili dels obrers, si bé després de començar a sospitar el propietari de la botiga que passava alguna cosa estranya i després de no percebre cap import pels albarans no es va dur a terme el lliurament.

En total va arribar a obtenir 37 terminals telefònics, 2 ordinadors portàtils, 8 targetes SIM, 6 televisors, 2 tauletes, 1 rellotge smartwatch, 2 patinets elèctrics així com múltiples accessoris de telefonia com són fundes i protectors de pantalla.

El modus operandi emprat ja era de sobres conegut pels investigadors, ja que al mes de setembre ja va ser detingut per fets similars denunciats a Ciutadella, si bé després de saber que l’estava buscant la policia es va ocultar a Es Castell on finalment va ser detingut.

Per infondre l’engany en les víctimes, simulava ser el propietari de les empreses, facilitant CIF falsos, i aportant documentació de les mateixes que havia obtingut de forma fraudulenta, després de contactar amb aquestes empreses i facilitar-li dades de pagament en factures i altres documents.

També feia servir DNI que obtenia del seu entorn proper que facilitava per donar d’alta les targetes SIM a l’establiment.

El presumpte autor ja va cometre fets similars a localitats de Palma, Alcúdia (Mallorca) i Maó, per la qual cosa té diverses causes pendents en diferents jutjats.

Les investigacions continuen obertes per localitzar tot el material, per la qual cosa no es descarten més detencions.

Consells

És important adoptar per part dels comerços a l’hora de rebre encàrrecs per particulars o empreses algunes mesures de seguretat que assegurin el cobrament de les comandes, com pot ser l’avançament d’una part de l’import, transferències bancàries fixant-se que estiguin realitzades i no pendents, i desconfiar de comandes elevades o no habituals per persones o empreses que no siguin clients habituals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.