El Cercle d’Economia de Menorca s’interessa per la defensa de les qüestions d’insularitat en el marc de la Unió Europea Tutzó es reuneix amb el Director General de Relacions Exteriors del Govern Balear, Antoni Vicens

Que la solució a molts dels reptes que pateix Menorca en qüestions d’insularitat tenen resposta en el si de la Unió Europea és una de les principals qüestions que el Director General de Relacions Exteriors del Govern Balear, Antoni Vicenç va voler evidenciar en la trobada que van mantenir aquesta setmana amb el President del Cercle, Francisco Tutzó. Una evidència que obliga a comptar si o si amb una estratègia que passi directament per Brussel·les i en aquest sentit, Vicens ha explicat que Balears té en aquests moments una gran oportunitat al respecte ja que per primera vegada en quaranta anys, ha passat a presidir la Comissió Illes de la Conferència de Regions Marítimes i Perifèriques d’Europa (CRPM), el principal lobbie insular de la UE que agrupa la veu de les principals regions insulars d’Europa. En aquest mateix sentit, des de fa mesos també treballa amb la Secretaria d’Estat per la Unió Europa del Govern d’Espanya per establir una estratègia conjunta en el desplegament de l’article 174 del TFUE (Tractat Funcionament de la UE) que permeti desenvolupar un Estatut d’Illes poblades de la UE declinat per conques marítimes, així com treballar perquè la declinació de l’article 174 TFUE, sigui una de les prioritats de la presidència espanyola Consell de la UE segon semestre 2023.

Tots aquests aspectes son claus per qüestions com, per exemple, el tema dels mínimis on Vicens ha traslladat a Tutzo que shan portat a terme diferents accions i elements de pressió en el marc europeu per aconseguir eliminar l’excepció que actualment perjudica Balears. D’altra banda, també ha fet esment al dictamen sobre l’ús sostenible de recursos naturals en el context insular mediterrani, aprovat al Comitè Europeu de les Regions a iniciativa del Govern de les les Illes Balears. Es tracta del primer dictamen d’iniciativa pròpia al Comitè de les Regions de Govern de les Illes Balears, centrat en la problemàtica concreta de les Illes Mediterrànies i el marc específic que haurien de desenvolupar al si de la UE.

Nova Oficina de Balears a Brussel·les

El Director General de Relacions Exteriors ha explicat que dins el full de ruta previst per defensar l’acció de Balears a la Unió Europea, s’ha portat a terme una reestructuració de tot el marc d’acció exterior de l’arxipèlag amb la creació d’una nova Oficina de les Illes Balears davant la UE i el desenvolupament d’un nou Programa de formació en Acció Exterior i Unió Europea per a joves titulats universitaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip