Menorca Talaiòtica - Unesco

El Congrés dona llum verda a la primera part de la reforma de pensions amb els vots de PSOE, UP, ERC i PNB El text recull la revalorització de les pensions amb l'IPC i el mecanisme d'equitat intergeneracional

 

ACN Madrid .- El ple del Congrés dels Diputats ha donat llum verda aquest dijous a la primera part de la reforma de les pensions compromesa amb la Comissió Europea amb els vots del PSOE, Unides Podem, ERC, PNB, PDeCAT, Més País o Compromís. El projecte de llei inclou la revalorització anual de les pensions amb l’Índex de Preus de Consum (IPC) i el mecanisme d’equitat intergeneracional, entre altres mesures negociades amb els agents socials. La norma també recull aportacions dels grups que hi han votat a favor, com el compromís introduït per ERC de fer una auditoria de la Seguretat Social o l’equiparació de l’accés a pensions de viduïtat de les parelles de fet amb els matrimonis a proposta de Més País.
El projecte de llei ha obtingut 176 vots a favor, 148 en contra i sis abstencions.

El text aprovat elimina els aspectes més polèmics de la reforma de les pensions del PP de 2013, és a dir, l’índex de revalorització de les pensions (IRP) que limitava la pujada anual a un 0,25% quan hi hagués dèficit i el factor de sostenibilitat, que havia d’entrar en vigor el 2023 i implicava una rebaixa de la pensió en relació amb l’evolució de l’esperança de vida.

La reforma impulsada pel ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, substitueix el factor de sostenibilitat pel mecanisme d’equitat intergeneracional, que no compta amb el vistiplau de la patronal. Suposa augmentar un 0,6% les cotitzacions durant deu anys per garantir les jubilacions de la generació dels ‘baby boomers’. Un 0,5% l’assumirà l’empresa i el 0,1% restant el treballador.

Un altre element del projecte de llei és que cerca apropar l’edat de jubilació efectiva amb la legal. En aquest sentit, pel que fa a la jubilació anticipada voluntària, els coeficients reductors seran mensuals per donar més flexibilitat i s’aplicaran sobre la pensió -i no sobre la base reguladora-. En la majoria de casos seran més baixos per incentivar petites demores. Els terminis també canvien en la jubilació anticipada involuntària.

A més, estableix nous incentius per retardar la jubilació. Per cada any de demora, s’afegirà un percentatge addicional del 4%, una quantitat concreta en funció de l’import de la pensió que premiarà les carreres de cotització més llargues o una combinació d’ambdues opcions. També prohibeix les clàusules convencionals de jubilació forçosa abans dels 68 anys, límit que es podrà rebaixar en alguns sectors si incrementen la participació de les dones.

Aportacions d’altres grups

En el dictamen que ha arribat al ple i que va ser aprovat la setmana passada per la Comissió de Treball, s’hi han introduït aportacions d’altres grups. A proposta d’ERC, s’hi ha inclòs el compromís de fer una auditoria pública als comptes de la Seguretat Social així com millores en les condicions dels pensionistes més pobres. El text també incorpora, a iniciativa de Més País, que les vídues de parelles de fet tinguin els mateixos drets que les casades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.