Actes 8 Març

El Seminari INTO es consolida com el principal esdeveniment en innovació turística amb més de 800 assistents

El director general d’Innovació, Eduardo Zúñiga, ha intervingut en la sessió de tancament del seminari, on ha volgut destacar i agrair “la feina feta per l’excel·lent comitè científic del Seminari INTO”, format per la doctora Marta Jacob i els doctors Juan Mulet, Diego Ramón Medina i Joan Enric Capella, “gràcies als quals hem arribat fins aquesta setzena edició”.

Així mateix, el Director General ha volgut també fer palès la voluntat de que el Seminari “continuï  fomentant la transferència de coneixement i impulsant la innovació en tota la cadena de valor de la indústria turística a fi de millorar la competitivitat dels Illes Balears” i es consolidi així com “una plataforma per al debat de propostes de recerca i la presentació de bones pràctiques empresarials”.

Alguns punts claus que s’han tractat durant el seminari han estat: la digitalització, la sostenibilitat com a element indispensable en la nova era post covid, o la gestió de la incertesa i com aprofitar la crisis per a innovar i créixer. En aquest sentit, fou especialment inspiradora la sessió inaugural, que comptà amb les intervencions de Marc Vidal, especialista en Transformació Digital, i amb Natalia Bayona, Directora d’Innovació, Educació i Inversions de l’Organització Mundial del Turisme (OMT). Amb la participació també del Vicepresident i Conseller Juan Pedro Yllanes, l’obertura del seminari ja avançà algunes de les principals conclusions que els experts recomanen per superar la crisi de la COVID19, i que passen per crear un turisme més conscient, innovador, sostenible, i resilient.

Així, la sostenibilitat fou també una de les qüestions que més es tractaren durant la sessió I del Seminari; “Destinacions i responsabilitat social a l’era post COVID”. Els participants de la taula rodona d’aquesta sessió foren; Enrique Navarro, geògraf i director de l’Institut Universitari de Recerca en Intel·ligència i Innovació Turística de la Universitat de Màlaga; Francesc Mateu, director gerent de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears; Guillermo Díaz, director comercial d’ARTIEM Hotels; i Teresa Berástegui, viceconsellera de Turisme del Govern de Canàries.

En aquesta sessió es parlà, entre d’altres coses, del major repte de les destinacions; la crisi climàtica i com afrontar-la. També  es tractaren qüestions com el turisme de luxe i de si aquest és compatible amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En la taula rodona es va defensar que precisament molts d’aquests establiments de luxe han fet una aposta per a ser cada vegada més sostenibles, i també s’explicaren les estratègies de màrqueting i les mesures de suport a l’ocupació i l’activitat empresarial que s’estan portant a terme pels governs de Canàries i Balears. Els experts coincidiren en que les destinacions han d’apostar per una estratègia de futur basada en la sostenibilitat i la circularitat, ja que només així es generarà riquesa, es millorarà la qualitat de l’ocupació i es mantindrà la competitivitat com a destinació turística.

Per altra banda, la sessió II celebrada el 17 de novembre sota el títol; “TIC i solucions innovadores al sector de l’hoteleria i la restauració” va ser conduïda pel clúster Turistec amb la participació de; José Alberto Terrasa, director de productes i innovació de CEI Europe i vicepresident de tecnologia de Turistec; Dolores Ordoñez, directora d’AnySolution i vicepresidenta de Turistec; i Mateo Ramón, CIO de Grupo Piñero i vicepresident de transformació digital de Turistec. Els ponents van abordar la capacitat d’adaptació i resiliència que tenen les empreses del clúster i com han continuat creixent malgrat aquest període tan convuls.

A més a més, en aquesta sessió II, molt enfocada a conèixer les diferents iniciatives en la transformació digital del sector turístic, també es va parlar extensament del concepte de transformació digital, i com aquest s’usa per a definir una necessitat genèrica tant de les empreses com de les destinacions.

Com s’està comportant la demanda turística i com recuperar la confiança dels viatgers, va ser el que es tractà a la sessió III celebrada el 24 de novembre amb la participació de: la directora de Sostenibilitat EMEA del Grupo Iberostar, Sandra Benbeniste; el director i professor de l’Escola Universitària de Hotelería i Turisme CETT-Universitat de Barcelona, José Antonio Pérez-Aranda; l’economista de la Unitat d’Anàlisi Sectorial del Departament d’Estudis de CaixaBank, Javier Ibáñez de Aldecoa; i la investigadora adjunta de la Universitat de les Illes Balears; Veronica Leoni.

La sessió va tractar l’evolució de la demanda turística després de la COVID-19, analitzant el seu impacte en les intencions de viatge, en la disposició a viatjar i en el perfil del viatger; i en aquest sentit es pogueren conèixer algunes interessants conclusions d’estudis fets al respecte i exposades per la doctora Veronica Leoni, com per exemple que: “una major exposició al virus de la COVID19”, o un patiment de “restriccions més dures”, no disminuïa les ganes del viatjar, sinó més bé al contrari; “descobrim que el fet d’estar en una província en fase I i haver tingut símptomes compatibles amb la COVID, incrementava el desig de viatjar, la qual cosa s’alinea amb el viatge medicinal”. La seguretat sanitària, la transparència i la sinceritat, també foren identificades, en aquesta sessió dedicada a la confiança dels viatgers, com els principals aspectes que tenen en compte els turistes europeus per a triar una destinació.

Finament, la sessió de tancament, orientada a la reestructuració empresarial ens ha ofert dades relacionades amb: la posada en escena de l’estat del món financer a nivell d’inversions i com estan interactuant les empreses en aquest sentit al llarg de la cadena de valor de la indústria turística. Així, s’ha tractat  la reestructuració empresarial des d’un punt de vista financer i algunes de les fusions i adquisicions més importants del sector turístic del darrer any.

Aquesta sessió de tancament ha comptat amb la participació d’importats empresaris del sector com; Ovidio Andrés, fundador de Logitravel; Reto Stoeckenius, director d’expansió de RIU Hotels & Resorts, i Helmut Clemens, gerent i fundador d’Es Rebost; i amb la participació també del professor, Xavier Puig, acadèmic i consultor d’inversions, qui ha donat la visió més financera quant a la visió dels inversors, així com la resposta que estan donant les empreses a l’actual reestructuració no sols del sector, sinó de tot el panorama empresarial.

Més de 800 empresaris, investigadors, professors, estudiants i representants de les administracions publiques amb diferents procedències internacionals com: Estats Units, Mèxic, Xile, l’Argentina, Paraguai, el Perú, Colòmbia, Regne Unit, Itàlia, Portugal, han participat en aquesta XVI edició del Seminari, que ha estat conduïda i moderada per la periodista, Rosa Castells.

A més a més, enguany el seminari ha comptat amb trobades virtuals empresarials internacionals, organitzades amb el suport de l’EEN (Enterprise Europe Network) amb l’objectiu d’establir relacions professionals i construir noves oportunitats de negoci. A aquestes trobades empresarials s’hi han registrat 46 participants, dels quals 21 pertanyen a empreses internacionals de 15 països diferents. Com a resultat d’aquestes trobades s’han sol·licitat 59 reunions a través de la plataforma EEN.

Com en anys anteriors, les diferents sessions de l’INTO 2021, estan disponibles al canal de Youtube de la Fundació Bit, on passaran a formar part del seu arxiu històric, a través del qual s’espera també contribuir a fomentar la transferència de coneixement i impulsar la innovació en tota la cadena de valor de la indústria turística a fi de millorar la competitivitat de les Illes Balears.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.