Primer any del programa «Acompanyament Digital» a la Xarxa de Bilioteques de Menorca

Acompanyament digital» és un programa d’alfabetització informacional i d’inclusió social de la Xarxa de Biblioteques de Menorca. Està dirigit a usuaris de les biblioteques i ciutadans en general que necessiten un suport o acompanyament en la realització de tasques electròniques o bé amb la utilització de les eines tecnològiques.

Té per objectiu ajudar les persones que ho sol·liciten, a la vegada que se’ls ensenyen els processos i les eines perquè arribin a ser autònomes en el món digital.

El programa s’enclava dins 4 dels 17 ODS de l’Agenda 2030 de la ONU, per a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible: Fita 4.4, Fita 5.b, ODS 8 i Fita 16.10. No hem d’oblidar que l’accés a la informació és un objectiu transversal i un dret fonamental de les persones, i que, actualment, la informació es troba en qualsevol suport, eminentment, digital.

La fase 1 (fase pilot) del programa es va desenvolupar del 23 de novembre de 2020 fins el 31 de gener, a les biblioteques de Maó, Ciutadella, Alaior i es Castell.

En vistes de la bona acollida del programa, a la fase 2 s’hi van afegir 4 biblioteques més: Sant Lluís, Ferreries, es Mercadal i es Migjorn, i es va desenvolupar des de febrer fins el mes de juliol, ambdós inclosos.

Avaluació del programa
Dels poc més de vuit mesos avaluats, en destacam:
– Han emprat el servei un total de 326 usuaris.
– Els usuaris han realitzat les seves consultes durant 506 sessions.
– Gairebé tots els usuaris han repetit el servei (1,5 de mitja).
– Els usuaris han fet un total de 267 consultes.
– Els temes més recurrents a les consultes són aquests: aplicacions biblioteca (ús d’eBiblio, catàleg, carnet d’usuari, etc.), banca electrònica, recerca de feina, informació (Google, etc.), compres per d’internet, correu electrònic, creació i gestió de blogs, edició de fotografia i vídeos, instal·lar programari o aplicacions, interacció amb les administracions públiques (SEPE, SOIB, AEAT, Ajuntaments, sol·licitud de la Renda Mínima Vital, cita prèvia), signatura electrònica, ofimàtica, ús de dispositius (telèfon, tauleta, ordinador, perifèrics, plataformes educatives, videotrucades, xarxes socials…

El servei ha experimentat pujades i baixades significatives, degut a l’agreujament de la pandèmia (febrer, març, finals de juny i juliol) i de l’inici fort de la temporada turística a finals de juny. La conjunció d’ambdós fets va derivar en una baixada significativa d’usuaris a les biblioteques i, en conseqüència, d’aquest servei.

D’altra banda, la Sindicatura de Greuges de Menorca ha rebut nombroses queixes i demandes de la ciutadania que pateix la bretxa digital i se sent socialment discriminada. Per açò, aquesta institució dona total suport al programa.

Hem de destacar el suport que s’ha donat per a superar «la por» al món digital i a les tecnologies en general. Per açò, la feina dels nostres mentors i la seva empatia amb els usuaris atesos és fonamental.

Tot i els entrebancs patits durant aquest primer any, seguirem oferint el servei. «Acompanyament digital» salvaguarda els drets fonamentals de la ciutadania, tot facilitant el dret a la informació i millorant les competències digitals, perquè ningú es quedi enrere. Per açò estem convençudes que és un programa necessari i la Xarxa de Biblioteques de Menorca seguirà apostant de valent i fent esforços considerables per mantenir-lo.

El servei s’ofereix un dia per setmana a totes les biblioteques, segons aquest horari:
– Biblioteca Pública de Maó: dimarts, de 10 a 13 h.
– Biblioteca Pública de Ciutadella: dimecres, de 10 a 13 h.
– Biblioteca Pública d’Alaior: dijous, de 10.30 a 12.30 h.
– Biblioteca Pública des Castell: divendres, de 16.30 a 18.30 h.
– Biblioteca Pública de Sant Lluís: divendres, de 10 a 12 h.
– Biblioteca Pública des Mercadal: dijous, de 16.30 a 18.30 h.
– Biblioteca Pública des Migjorn: dimecres, de 17.30 a 19.30 h.
– Biblioteca Pública de Ferreries: dimecres, de 16.15 a 18.15 h.

Per accedir-hi, cal demanar cita prèvia, que es pot fer a la biblioteca, per correu o telefònicament.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.