El Govern llança un programa per garantir un any de feina a joves investigadors de les Balears El SOIB posa en marxa un pla d’actuacions de 18 milions d’euros que millorarà les oportunitats laborals de gairebé 1.400 persones

 

El Govern ha presentat avui el Pla Joves Next Generation, adreçat a diferents perfils de persones joves, amb un pressupost de gairebé 18 milions d’euros i un programa novedós per a la contractació de joves investigadors. Amb l’aprovació d’aquestes mesures, es pretén arribar a un col·lectiu de gairebé 1.400 persones beneficiàries.

El Pla ha estat presentat avui a la UIB per la presidenta del Govern, Francina Armengol, amb la presència dels agents econòmics i socials. El SOIB serà l’encarregat d’executar les mesures que, de fet, suposen un avançament de les actuacions que s’inclouran en el proper Pla d’Ocupació de Qualitat 2022-2025, que s’està acabant de dissenyar per posar-lo en funcionament a partir del primer trimestre de l’any que ve.

El pla prioritza el col·lectiu de joves com a principal beneficiari, ja que és un dels grups de persones que sempre ha estat preferent en les accions i les polítiques desenvolupades pel Govern. Facilitar l’accés als joves a una primera ocupació és un element cabdal per iniciar una vida laboral en bones condicions.

«Molts joves han acabat d’estudiar i no tenen una sortida professional, han enganxat una crisi darrere l’altra o tenen problemes d’emancipació», ha afirmat la presidenta, qui ha assegurat que, per això, són un col·lectiu prioritari per al Govern, que ja té en marxa des del 2016 diversos programes per fomentar l’ocupació del joves.

Pel que fa als programes que es presenten avui, Armengol ha explicat que «ens trobam en un moment de sortir d’una pandèmia i de no tornar al 2019, sinó d’anar a una millor situació i veure quin model econòmic i social volem després de la COVID19». És per això que «una part molt important dels fons europeus es dedicarà a fer possible un model més diversificat, a la innovació, la recerca en salut i la transició energètica» i també a «dignificar la recerca» amb un programa innovador a les Illes per a la contractació de joves investigadors durant un any.

Tres programes Next Generation EU

Tres són els programes dissenyats en aquest pla d’acció, que té el finançament del Mecanisme de Reactivació i Resiliència Next Generation EU i de fons de la conferència sectorial d’ocupació. SOIB Recerca és un programa que per primera vegada promou la contractació de joves graduats que volen treballar en el món de la recerca en diferents àmbits científics. Els beneficiaris gaudiran d’un contracte de treball per a 12 mesos i la convocatòria s’adreça a la UIB, a organismes de recerca i a empreses privades que duguin a terme projectes de recerca.

A més, la convocatòria distribueix les àrees d’interès en cinc blocs: sanitat, transició ecològica, economia verda, digitalització de serveis i enginyeria de dades. També rebran subvenció els projectes de recerca adreçats a àrees socials, culturals i artístiques.

El pressupost d’aquest programa és de 4,77 milions d’euros i pretén arribar a 151 joves. L’objectiu perseguit és fomentar la incorporació de joves graduats per executar un projecte de recerca en sectors i activitats d’interès per a les Illes Balears i que, d’aquesta manera, l’alta formació reverteixi en la societat.

El segon programa que s’executarà és SOIB Joves Qualificats. Es tracta d’una iniciativa que en el seu moment ja va ser capdavantera a les Illes Balears i reproduïda posteriorment a altres comunitats autònomes, amb una línia per subvencionar la contractació pública en entitats del sector públic instrumental de la CAIB per a joves d’entre 16 i 29 anys que han acabat la seva etapa formativa superior.

El principal objectiu és que aquests joves puguin adquirir una primera experiència professional i unes habilitats socioprofessionals amb un contracte de treball de 12 mesos. El programa s’executarà entre 2022 i 2023, i compta amb un pressupost de 7,21 milions d’euros per a la contractació de 225 joves titulats amb grau universitari, formació professional o certificats de professionalitat.

Finalment, el tercer programa és per a persones de col·lectius vulnerables, amb la publicació d’una convocatòria de subvencions adreçades a entitats locals, tercer sector i entitats sense ànim de lucre per a projectes de disseny o implementació d’itineraris personalitzats d’orientació i acompanyament laboral, adreçada a col·lectius especialment vulnerables, entesos com els que tenen especials dificultats d’accés al mercat de treball, amb una línia específica per a joves menors de 30 anys i una altra per a persones majors de 30 anys desocupades de llarga durada.

En aquesta ocasió, el pressupost és de gairebé 6 milions d’euros i vol beneficiar 999 persones, entre joves menors de 30 anys i persones majors de 30 anys desocupades de llarga durada. El programa preveu desplegar itineraris individuals d’orientació i acompanyament laboral durant 8 mesos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip