El cineasta tibetà Dhondup Wangchen denuncia els Jocs Olímpics d’Hivern a la Xina: “La repressió ha empitjorat” L'activista va ser empresonat després de gravar un documental sobre la situació al Tibet durant els jocs de 2008

 

El cineasta tibetà Dhondup Wangchen denuncia els Jocs Olímpics d’Hivern a la Xina davant la seu del Comitè Olímpic de Bèlgica, a Brussel·les.
ACN Brussel·les .- El cineasta tibetà Dhondup Wangchen denuncia que els Jocs Olímpics d’Hivern se celebrin a la Xina al febrer malgrat que el règim “no respecta els valors olímpics”. “És segur per als atletes, després del que li ha passat a una famosa tenista xinesa?”, es pregunta Wangchen en una entrevista a l’ACN des de Brussel·les. Empresonat després de gravar un documental sobre la situació al Tibet durant els Jocs Olímpics del 2008, Wangchen ara es vol reunir amb els comitès olímpics dels països europeus, com per exemple el belga, per alertar de la situació que viuen les minories a la Xina abans que es disputi la competició. “La repressió al Tibet ha empitjorat”, afirma.
Wangchen critica la manca de “llibertat d’expressió, premsa i culte religiós” que pateixen els tibetans. Per exemple, assegura que les autoritats xineses controlen els mòbils dels ciutadans i exigeixen permisos per fer desplaçaments pel territori, un obstacle per a les comunitats nòmades tibetanes. El cineasta denuncia que, d’aquesta manera, la Xina està intentant “erradicar la llengua i la cultura del Tibet”. “És un genocidi”, rebla.

En els Jocs Olímpics del 2008, Wangchen confiava que el Comitè Olímpic Internacional faria més pressió a Pequín i hi hauria “més llibertats”. “No van complir cap de les promeses”, lamenta ara, i per això fa campanya en contra de la celebració dels jocs d’hivern de nou en aquest país.

El seu cas

Wangchen va ser empresonat el 2008 després de gravar un documental sobre la vida dels tibetans just abans dels Jocs Olímpics de Pequín. Amnistia Internacional va denunciar que havia patit tortures a la presó. Quan va sortir el 2014, Wangchen va optar per marxar a l’exili als Estats Units: “El Tibet és una presó a cel obert”. Diu que no hi vol tornar fins que el Tibet sigui lliure.

Si bé creu que entre els europeus hi ha “força suport” a la causa tibetana, Wangchen lamenta que la creixent “dependència econòmica” dels governs respecte a la Xina els hagi “silenciat”. A més, constata que la situació del Tibet està perdent “atenció mediàtica” per la forta “censura” que imposa el règim de Xi Jinping.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip