Actes 8 Març

Geometria nadalenca Per Antoni Liz

Podem fer pràcticament qualsevol figura: prismes, cubs, piràmides, octaedres, esferes, … en targetes Pop-up per felicitar les festes.


TARGETA POP-UP (PIRÀMIDE de base quadrada.)

 Aquesta s’ha d’obrir 180º fins a quedar plana damunt la taula per desplegar la piràmide. (mig octaedre) on hi podem dibuixar, per exemple, el mapa de  l’hemisferi nord de la Terra.

Si només aferram dos costats A i B de la piràmide en angle de 45º, es podrà plegar dins la targeta.

També podem fer la piràmide més alta i de color verd amb decoració com un arbre de Nadal dins una targeta de cartolina blanca simulant neu.

ORIGAMI MODULAR (Aferrat)

Amb 5 mòduls es pot fer una flor. S’han d’aferrar.

S’hi pot posar un suport a cada flor o aferrar juntes 6 o 12 flors.

 KIRIGAMI

S’han de fer amb cartolina. Tallar amb un cúter les línies contínues i marcar sense tallar les línies de punts o de retxes per doblegar en un o altre sentit. Convé triar bé els colors de les targetes i decorar-les al gust de cada un. Aquesta targeta s’ha d’obrir 90º per quedar desplegada.

COMETA LEONARD

El cometa ja arriba. La Nasa li calcula excentricitat 1,00009… és a dir una òrbita oberta (hipèrbola e>1, quasi paràbola e=1) però algunes noticies diuen que el seu període es calcula en 80 mil anys (el·lipse e= 0,9999…)

El 12 de desembre tindrà la mínima distància a la Terra (0,233 UA), dia 18 de desembre la mínima distància a Venus (0,283 UA) i dia 3 de gener de 2022 la mínima distància al Sol (periheli, 0,615 UA)

Dia 30 de novembre ja tenia magnitud 7,1. Dia 1 la matinada era perfecte per fer observacions i el cometa era dalt Artur a la cua de l’Ossa Major. Ja es pot veure amb prismàtics. De dia 1 fins dia 8 aproximadament serà visible els matins cap a les 6 a l’esquerra de l’estrella Artur a Llevant.

A partir de dia 16 es veurà el cometa a ponent després de la posta (18:15-18:30) avançant cap a l’esquerra davall Venus.

El dia 26 hi haurà a la posta quatre planetes Mercuri, Venus, Saturn i Júpiter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.