La transició cap a un món amb Covid-19 Per Itziar Lecea

Des de fa uns dies, la incidència de Covid-19 a Menorca ha tornat a pujar de manera alarmant a Menorca. Especialment a la banda de Llevant, on els contagis s’escampen de forma molt més ràpida que a la resta de l’illa. Amb una tassa de vacunació de més del 80%, hi ha persones que es demanen de què ha servit el vaccí i si en algun moment veurem el final de la pandèmia. L’epidemiòleg de l’àrea de Salut de Menorca ens deixa clars alguns conceptes sobre les vacunes i remarca, una vegada més, la necessitat d’immunitzar tota la població.

Immunització, la clau

Àustria ha anunciat fa pocs dies un confinament per a tota la població i evitar l’avanç de casos positius de Covid-19 al país. És el primer d’Europa en fer-ho amb un percentatge important de la població ja immunitzada, el 66%. Però potser no serà l’únic. Països com Alemanya o Regne Unit veuen com els hospitals tornen a acollir pacients infectats. Molts d’ells, sense haver rebut cap dosi de la vacuna. Alguns, ja vacunats. “És normal que hi hagi ingressos per Covid-19 de persones vacunades”, comenta l’epidemiòleg Maties Torrent. “No és una vacuna esterilitzant, i s’ha dit des del principi. Açò implica que no evita la infecció. Una persona vacunada pot transmetre el virus i pot patir la malaltia. La gran diferència és que una persona vacunada que arreplegui el virus, en la gran majoria de casos, passarà la malaltia de forma molt més lleu perquè ja té anticossos creats. I, a banda, és més complicat que l’agafi i el pugui transmetre. De fet, si el passa, serà amb una càrrega viral molt més baixa, que és el que fa que la malaltia no sigui tan agressiva. En canvi, si emmalalteix una persona no vacunada, s’exposa a què el virus l’afecti de manera més contundent, el que pot derivar en problemes que el facin ingressar a hospital i tornem a tenir el sistema sanitari col·lapsat, que és l’altre gran problema de la pandèmia”.

Per què els vacunats també poden agafar el virus?

Torrent apunta al fet que la vacuna no és “esterilitzant”, un matís important que sembla que no ha acabat de calar entre la població. “El més probable és que tots passem la Covid-19, en un moment o altre. Però més val passar-lo amb la vacuna ja posada que sense. De fet, les persones vacunades que agafen la Covid-19 creen defenses molt fortes, que actuaran de manera més contundent si el virus torna a entrar dintre del cos. Esperar a què sigui només el virus el que ajudi al cos a crear immunitat, és un poc una loteria, perquè potser no tens símptomes o potser no ho contes. O en surts però amb seqüeles i passant per l’hospital. És el que té la ciència: mai és exacta i no podem fer prediccions del 100%”, comenta Torrent.

Pel que fa a la por davant d’una vacuna que s’ha desenvolupat en tan poc temps, l’epidemiòleg explica que “les vacunes per Covid-19, igual que totes les altres vacunes existents, funcionen posant el cos en contacte amb les partes del virus que estimulen el sistema immunitari per donar una resposta al mateix virus. No s’injecta la part patològica del virus, sinó la part que avisa al nostre sistema de què hi ha un organisme extern que ens està intentant atacar, el que fa que s’activin les nostres defenses. Així, si en algun moment arriba el virus sencer, com el nostre cos ja reconeix l’entrada, l’ataca i el neutralitza.”

El que també té clar Torrent és que, com millor recordi com defensar-se el nostre cos, més lleu passarem la malaltia. “El que no sabem exactament és quant de temps dura el record dintre del nostre cos per combatre el virus en el cas que entri, encara que sembla clar que no se n’oblida mai. La tercera dosi que s’està administrant a alguns col·lectius serveix per ampliar aquest record del cos en cas que el virus entri. El que és important és vacunar-se per activar les defenses”.

Vacunes: eficaces o no?

Els casos de persones que acaben a UCI estant fins i tot vacunades, ajuden a donar arguments a qui creu que el vaccí no està fent res per mitigar la pandèmia. En aquest cas, Torrent posa la realitat damunt la taula. “Les vacunes, com també passa amb els medicaments, reaccionen d’una manera o altra per diferents factors. Entre ells, l’edat. Per açò ens trobam casos de persones vacunades amb una edat que agafen la Covid-19 de manera greu. Mai s’ha dit que les vacunes funcionin en un 100%. Perquè, en medicina, mai podem donar un 100% de seguretat. Però sí que redueix molt el risc en tota edat i condició. El que també tenim clar és que no podem assegurar completament que la vacuna evitarà que agafem el virus -que ja sabem que no-, que potser algunes persones ho passin malament o, fins i tot, que morin. Tot depèn de com estigui la persona i com reaccioni el seu sistema immunitari. Els que no s’han vacunat no sabran fins a haver passat la malaltia de quina manera reacciona el seu sistema immunitari, i si ho passen de forma lleu o greu. Es diu molt que és important tenir un una bona alimentació i un estil de vida sa per ajudar al cos a tenir un sistema immunitari fort. I, evidentment, és una cosa que ajuda. Però hem vist que el virus que provoca la Covid-19 és molt punyetero, i ja pots tenir una bona barrera defensiva que intentarà entrar pel mínim forat. El que fa la vacuna és tapar aquells forats específics pels quals el virus intenta entrar; ajuda a entrenar el sistema immunitari que ja està sa davant d’un virus.”

14.000 menorquins sense vacunar

A les portes del desembre, la UCI del Mateu Orfila compta amb 5 pacients ingressats. “Si no haguéssim tingut vacuna, ara mateix tindríem moltes més persones ingressades a UCI. I, així i tot, tenim 5 persones a UCI a Menorca. El que també evitam amb la vacuna és no col·lapsar de nou l’hospital, on tenim de nou restriccions que ja havíem llevat. Hem de recordar que les UCI no només ha de ser per persones amb Covid-19, existeixen moltes altres patologies que també s’han de poder atendre com toca”, recorda Torrent. I afegeix que “amb la situació actual, davant qualsevol símptoma, no hauríem d’anar a fer feina, fer-mos una prova i assegurar-mos que no és Covid-19 el que tenim. La vacuna i seguir amb les mesures de distància i mascareta seran el que ajudaran a aturar el virus.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.