L’informe «Dones TIC a les Illes Balears 2021» revela una escassa presència de dones en el sector tecnològic

La Direcció General d’Innovació ha presentat avui l’informe «Dones TIC a les Illes Balears 2021», encarregat a la Fundació Bit, sobre la presència de les dones en el sector tecnològic. Des de fa anys se segueixen indicadors de l’àmbit nacional i l’europeu, dels quals es desprèn que la presència de les dones en el sector tecnològic és molt baixa. I així, amb la redacció d’aquest estudi, s’han volgut corroborar les dades nacionals i europees amb les autonòmiques.

Segons el Llibre Blanc de les dones en l’àmbit tecnològic de 2020, a la Unió Europea el 45 % dels llocs de treball el 2022 estaran relacionats amb l’entorn digital. I mentre la demanda de professionals TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) creix al voltant del 3 % a l’any, el nombre de nous titulats i de treballadors qualificats en TIC no es manté. Atès el creixement potencial del sector tecnològic, és preocupant la manca de dones. A Europa s’estimava que només el 30 % dels aproximadament set milions de persones que treballen en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació eren dones.

A Espanya aproximadament el 24 % de l’alumnat matriculat a enginyeries, producció industrial i construcció l’any 2015 foren dones, el mateix percentatge que la mitjana de països de l’OCDE (Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic), segons dades del Llibre Blanc. I pel que fa a estudis TIC, la proporció de dones fou només del 12 %, per davall del 19 % de la mitjana de l’OCDE.

«Aquest treball de recerca intenta donar llum a una problemàtica que no podem ignorar i que posa de relleu, una vegada més, la feina que encara ens queda per fer per assolir la igualtat plena de gènere» ha assenyalat el director general d’Innovació, Eduardo Zúñiga, «i és que no comptar amb el talent femení en el món de la tecnologia ens pot sortir molt car. Per una banda, s’incrementarà la desigualtat econòmica i social, al no accedir elles a aquestes feines més sol·licitades, més ben pagades i de més qualitat; i d’altra banda, quedaran també relegades d’un sector on s’estan produint els grans avanços de la nostra societat. Per això, des de la Direcció General i la Fundació Bit treballam amb activitats de foment de les vocacions TIC entre les joves, impulsam una tasca de difusió i visibilització de dones en l’àmbit científic i tecnològic perquè serveixin de referents i desenvolupam una tasca d’anàlisi que ens ha d’ajudar a trobar noves vies i solucions a aquesta problemàtica».

La bretxa de gènere en el sector tecnològic de les Illes Balears

Per tal d’analitzar el sector tecnològic a les Illes Balears, durant l’any 2021 s’ha revisat el Linkedin corporatiu en una mostra de 131 empreses tecnològiques per veure la proporció de dones tecnològiques en aquestes empreses. D’aquesta manera, després de revisar 1683 perfils d’usuaris de Linkedin que indiquen que treballen en empreses tecnològiques de les Illes Balears, s’ha vist que d’aquests només un 20,02 % són dones. Aquesta dada no representa les dones tecnològiques, sinó les dones que treballen a les empreses tecnològiques. Del 20,02 % de les dones que treballen en empreses tecnològiques, un 30 % tenen un perfil de tecnòloga i tant sols un 4,2% són directives.

Quant a les dones presents en els estudis de branques tecnològiques les xifres també són baixes. De les persones integrants en 18 grups de recerca de la UIB analitzats, el 28,6 % són dones; en el professorat dels graus de l’Escola Politècnica Superior de la UIB el 18 % ho són, i entre les persones matriculades als graus de tecnologia de la UIB només suposen el 18,25 % en aquest curs 2020-2021. La carrera on hi havia més dones matriculades en el curs 2019-2020 va ser el grau de matemàtiques (41,4 %), però va caure al 34,29 % per al curs 2020-2021; i la que menys dones matriculades té és la doble titulació del grau de matemàtiques i grau d’enginyeria telemàtica (8 %), i el grau d’enginyeria informàtica (8,5 %).

Així mateix, si es revisen les dades de titulades a formació professional publicades per l’IBESTAT, l’any 2020 es varen titular 705 persones a FP de carreres tècniques, de les quals només el 5,9 % eren dones.

Fòrum en línia i presencial sobre les dones al sector tecnològic

En l’informe que s’ha presentat hi ha una breu explicació de com es produeixen les bretxes de gènere i les desigualtats en el sector tecnològic, ja que és important remarcar que si l’oferta laboral en tecnologia està augmentant i les dones no hi accedeixen es produiran més desigualtats econòmiques entre homes i dones.

Per tal de debatre els perquès i argumentar propostes per pal·liar aquesta situació s’ha organitzat un fòrum professional dia 14 de desembre, que se celebrarà al Parc Bit, i on es convidaran persones de diferents institucions que treballen en el foment de les activitats tecnològiques, la formació en tecnologia i la igualtat de gènere. L’objectiu és anar incorporant pràctiques en el dia a dia per motivar les al·lotes a estudiar matèries tecnològiques i formar-se en tecnologia per accedir al mercat laboral emergent del sector tecnològic.

Posteriorment, s’organitzarà un fòrum en línia obert a la participació. Qualsevol persona podrà aportar més informació a l’estudi a través d’un comentari a la pàgina web de la Fundació Bit o als espais virtuals habilitats a Facebook, Linkedin, Instagram i Twitter. Sota l’etiqueta (hashtag) #IBdonesTIC es facilitarà el recull posterior d’idees i propostes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca