El govern espanyol aprova l’avantprojecte de Llei de l’esport, que inclou mesures per a la igualtat entre homes i dones El text elimina l'obligació de transformar les entitats en Societat Anònima esportiva

 

ACN Madrid .- El Consell de Ministres ha aprovat l’avantprojecte de Llei de l’esport, que busca actualitzar la normativa de 1990 i que inclou per primera vegada mesures perquè les entitats públiques i privades equilibrin la presència de dones als seus òrgans directius. També estableix que hauran de disposar d’un protocol de prevenció i actuació per a situacions de discriminació, abusos i assetjament sexual o per raó de sexe. A més, elimina l’obligació de transformar les entitats en Societat Anònima esportiva per poder participar en competicions professionals, i opta per un model lliure. També desapareix l’obligatorietat de l’aval bancari del 15% del pressupost de despesa, de manera que cada club podrà establir el percentatge d’aval que consideri oportú.
El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha afirmat que el nou text busca “dotar l’esport espanyol de les màximes possibilitats” des de la “seguretat jurídica” i des de la base de la “no discriminació”.

En concret, la llei obligarà els organismes esportius a presentar informes sobre igualtat i a disposar de protocols de prevenció de l’abús sexual. A més, promou la igualtat en la visibilitat dels esdeveniments esportius masculins i femenins vetllant perquè la representació mediàtica de les dones estigui lliure de cosificació sexual i d’estereotips sexistes.

La llei també busca evitar que les dones esportistes perdin drets quan queden embarassades, com per exemple la pèrdua del vot a les assemblees i dels drets com a esportistes d’alt nivell. També atén específicament els drets de les persones LGTBI eliminant qualsevol discriminació i promovent l’accés a la pràctica esportiva sempre des del principi d’igualtat.

Pel que fa a les persones amb discapacitat, el text promou la seva integració a la mateixa federació que la resta d’esportistes.

El text que ara comença el seu tràmit reconeix un nou dret de la ciutadania a l’activitat física i a l’esport, actualitza el model d’entitats esportives i unifica les funcions públiques i privades de les organitzacions esportives.

Regula, entre altres, les competències del Consell Superior d’Esports del govern espanyol, i inclou per primera vegada qüestions relacionades amb la transició ecològica i la innovació digital al sector.

La llei estableix que les administracions han de tutelar el dret a fer pràctiques esportives, i les dota de la possibilitat de posar en marxa plans i polítiques per fomentar-les. També fixa les condicions mínimes de seguretat dels recintes esportius i programes de col·laboració amb federacions.

Segons Iceta, el text persegueix que “segueixi creixent la pràctica esportiva” com a “contribució imprescindible per a la salut, la cohesió i el canvi d’hàbits de la ciutadania”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.