Sant Joan: fem-ho bé!

Tots els ciutadellencs i ciutadellenques, TOTS, volem el millor per les nostres estimades festes de Sant Joan, d’açò no en tenim cap dubte. I el fet que durant dos anys no les hem pogut celebrar per mor de la pandèmia encara ens sensibilitza més a l’hora de rallar-ne. Sí, Sant Joan és matèria sensible per qualsevol ciutadellenc, ho és ara i ho ha estat sempre. Com totes les festes, la nostra també ha evolucionat, i ho seguirà fent. Els debats sobre les festes que es mantenien entre la pagesia o al Casino de Ses Porgueres o a Baixamar, possiblement eren semblants als que tenim ara pel que fa a intensitat i emotivitat. A finals dels anys 70 ja era recorrent el tema de la massificació a Sant Joan com ho demostren els articles en premsa de l’època. Cada moment històric ha viscut les seves pors vers la continuïtat de la festa, com quan hi havia pocs cavalls o els casos d’algun Caixer Senyor o Caixer Capellà que s’ha negat a sortir a la Qualcada. O disputes entre govern local i noblesa…Tanmateix, preocupar-se per la festa és un bon signe d’estimació a Sant Joan.

El que passa és que potser ha arribat l’hora de preocupar-nos una mica menys i ocupar-nos d’ella una mica més. La nostra és una festa oberta, amb uns protocols i unes característiques històriques que la mantenen viva. Però també la manté viva la gent. Antigament quan la gent s’arraconava a la plaça per deixar espai als cavalls, eren els cavallers que s’hi atracaven i arronsaven; els cavallers anaven a cercar la gent per fer la festa, i encara avui, els cavallers necessiten la gent per fer la festa. I nosaltres necessitam els cavallers per fer la festa. I entre tots feim la festa.

Que Sant Joan s’ha massificat els darrers anys de manera que esteim perdent part de l’essència de la festa? És evident. Que mai recuperarem la festa que teníem fa 50 anys? També és evident; Però ni aquesta ni cap altra festa del món. El que sí és segur és que només fent feina junts, amb seny, sense sortir de botador, amb un debat serè,  obert i constructiu, podrem trobar les eines adequades per fer que els nostres fills i néts puguin gaudir plenament de Sant Joan en tots els aspectes. La festa és la que és però els paràmetres per celebrar-la els posam nosaltres, tots i totes.

Fem-ho bé, que la festa bé s’ho val.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.