Com podem estalviar energia aquestes festes? Si mantenim una actitud responsable i intel·ligent en el consum d'energia, podem gaudir d'unes festes amb il·luminació nadalenca inclosa, sense que els excessos elèctrics ens passin factura

 

Aquest any és més important que mai que mantinguem la màgia del Nadal. Però sempre sense descuidar la sostenibilitat i l’estalvi. Si volem gaudir de les festes, sense gastar de més a la factura de la llum hem de prendre algunes mesures i així podrem compaginar tradició, estalvi i sostenibilitat.

L’arribada del fred i dels dies festius ens fa passar més temps a casa, sobretot aquest any que hem de ser extremadament responsables per la pandèmia. I això implica més consum d’electricitat. Segons l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE), el consum en aquestes dates pot augmentar fins al 30%. La clau per evitar-ho és maximitzar la nostra eficiència energètica.

Si mantenim una actitud responsable i intel·ligent en el consum d’energia, podem gaudir d’unes festes amb il·luminació nadalenca inclosa, sense que els excessos elèctrics ens passin factura. Es tracta de compaginar tradicions i, a la vegada, estalviar i ser sostenibles amb el planeta. El primer pas per aconseguir-ho és conèixer els nostres hàbits de consum. El segon, detectar si alguna cosa ens fa gastar més energia del compte. I el tercer, passar a l’acció amb mesures concretes. Vet aquí alguns consells per estalviar energia aquest Nadal:

 1. Passa’t als llums LED

No es tracta de renunciar a la decoració lluminosa de l’arbre, del teu balcó o del betlem, sinó de trobar alternatives eficients que consumeixin un mínim d’energia com els llums LED. Tot i que aquest tipus de bombetes sol ser una mica més cares que les convencionals, també són molt més eficients que les convencionals. Els llums LED consumeixen fins a un 80% menys que els tradicionals. A més, tindràs llums per a anys! I, per descomptat, sempre pots combinar les teves llums nadalenques amb espelmes, que donen un toc màgic a qualsevol celebració.

2. Quan no siguis a casa, desendolla

Deixeu els llums de l’arbre o la decoració nadalenca encesa a la nit? Si ho penses una mica, no té gaire sentit… És com si deixessis la tele o la llum del menjador encesa. Estàs gastant electricitat per res. Així que, si et dormiràs o no estaràs a casa, desendolla. Aquest petit gest també us ajuda a estalviar a la factura de llum.

3. Fes servir gadgets per augmentar la teva eficiència energètica

Hi ha uns gadgets que t’ajudaran a millorar l’eficiència energètica de ca teva i a estalviar en llum: un temporitzador que reguli l’encesa i l’apagada de la calefacció, un mesurador de consum elèctric per saber quant gasta cada electrodomèstic o un dispositiu de detecció de moviment que apaga la llum i els aparells electrònics quan sortim d’una habitació. Això ens ajudarà a evitar el consum fantasma d’energia, que pot arribar fins a un 10%.

4. Manté la calefacció controlada

Això vol dir a la temperatura justa i durant el temps necessari. Es tracta de fer servir la calefacció de forma responsable i sense excessos. Per estar a una temperatura agradable n’hi ha prou de posar la calefacció entre 18º i 21º. Tingueu en compte que, si augmenteu la temperatura i el temps d’encesa, la vostra factura d’energia també ho notarà.

5. Vigila que el fred no es coli a ca teva

Si ja teniu la casa calenteta, no deixeu que la calor s’escapi. Aïlla correctament portes i finestres i, a la nit, abaixa les persianes i corre les cortines. Pot semblar una cosa sense importància, però això t’ajudarà a mantenir la calor acumulada durant el dia, a l’interior del l‘habitatge.

6. Aprofiteu les hores amb l’electricitat a preu més barat

Segurament a moltes cases ja es fa, però per si de cas pots aprofitar les hores del període vall, en què l’energia és més barata, per fer servir els electrodomèstics que més consumeixen: forn, rentadora, assecadora, rentaplats… Posa’ls quan l’electricitat és més barata i estalviareu.

mostra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca