Acord entre el Consell Insular, el Govern balear i el sector agrari menorquí per a impulsar el sector lacti de Menorca

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora; la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern Balear, Mae de la Concha, juntament amb el president d’AGRAME, Lluís Nadal de Olives; la secretaria general Unió de Pagesos, Margarita Llambias; la presidenta de FAGME, Catalina Pons; el secretari de l’Associació Frissona Balear, José R. de Olives; el president de C.R.D.O. Mahón-Menorca, Juan Bosco Triay, i el representant de l’Associació de Fabricants i Curadors de Formatge de Menorca, Pere Pons Petrus, han signat dilluns capvespre  l’acord de col·laboració intersectorial i interinstitucional per a la posada en marxa i desenvolupament del sector lacti de Menorca ‘Provilac’.

Aquest acord arriba en un moment crític pel sector el qual s’ha vist greument afectat per les conseqüències de la crisi i la pujada de preus com l’energia, el que ha fet encarir el seu cost de producció.

Com ha manifestat la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ‘aquest acord suposa una mostra clara de suport a un dels sectors estratègics de Menorca, com és el sector primari. I ho és per molts motius: pel seu paper en la diversificació econòmica; pel manteniment d’un teixit econòmic tradicional i que forma part de la nostra història i manera ser; per la importància de seguir apostant per la producció local i el consum de productes km0, i també pel paper d’aquest sector en la Reserva de Biosfera de Menorca’.

Així com s’ha explicat, entre els objectius de l’acord presentat es troben:

– Millorar la viabilitat, la rendibilitat i la competitivitat del sector lacti i la seva capacitat d’adaptació als reptes del canvi climàtic.

– Augmentar el volum de producció i comercialització del Formatge Denominació d’Origen amb un major esforç específic dirigit a la promoció, nous canals i circuits de comercialització i l’obertura de nous mercats de consum.

– Desenvolupar actuacions d’investigació i innovació alimentària en la producció de nous productes derivats de la llet que permetin donar més valor al conjunt de la producció de llet de Menorca.

– Avançar en la compensació dels sobrecostos d’insularitat que sofreixen les explotacions ramaderes i les indústries làcties i augmentar la renta ramadera del sector lacti a partir del just equilibri entre el preu rebut per la llet i els costos de producció de les lleteres.

– Donar suport a la inversió de la indústria agroalimentària del sector lacti en la millora de la competitivitat, modernització, eficiència energètica, qualitat i desenvolupament de nous productes.

Aquest acord signat es desenvolupa en un Pla d’Acció 2022 per assolir els objectius marcats. La primera de les accions a portar a terme i que s’ha anunciat avui és la línia d’ajuts pels sobrecostos de producció del sector boví de Menorca, per tal de millorar la viabilitat, rendibilitat i competitivitat del sector.

En aquest sentit, l’acord signat entre les parts inclou el compromís de millora del preu base de la llet a l’any 2022, i la progressivitat dels preus per part dels operadors per als anys 2022, 2023 i 2024. Pel que fa als sobrecosts de la insularitat que pateixen les explotacions ramaderes i les indústries làcties, la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació habilitarà una línia d’ajuda per pal·liar-los. Serà una línia d’ajuda única, que comptarà també amb aportació del Consell de Menorca. Així, la conselleria aportarà 0,026 euros/litre en concepte de sobrecostos o de despeses corrents a les explotacions ramaderes de llet; i el Consell de Menorca, 0,02 euros/litre. La fórmula serà la de subvencions directes a les explotacions ramaderes i la previsió és que la convocatòria de l’ajuda surti el pròxim mes de febrer. A més, durant la negociació de l’acord, s’ha tingut constància dels compromisos que han anat assumint les indústries per apujar almanco dos cèntims el preu que paguen als ramaders.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.