Tradició rebostera i pastissera a Menorca

La rebosteria menorquina va més enllà que les coques, formatjades i rubiols, més enllà dels amargos, carquinyols, tortades i bunyols. La nostra rebosteria està plena de pastes, de productes a recuperar, a tornar-lis a donar vida, a posar-los de bell nou damunt la post, elaborar-los i enfornar-los. Hem de reivindicar, aquest ha de ser el nostre principal objectiu, que els productes de sempre tornin a tenir el protagonisme que es mereixen. Hem de fer una clara aposta perquè els més petits de la casa deixin de banda la rebosteria industrial i retornin als costums de sempre; que a l’hora de berenar o fer la bereneta mengin cócs o llonguets amb formatge, sobrassada, cuixot o carn i xulla, a més dels nostres productes de rebosteria com les formatjades, les coques dolces i salades, les nostres ensaïmades o coques bambes, les magdalenes, els panets de Viena amb sobrassada, els xucladors, els crespells, les banyetes salades, els rubiols, els mocadorets, i tot allò fet aquí, pels forners de sempre, de manera tradicional i ben nostra.

També la pastisseria tradicional i casolana està present en aquesta secció dedicada, majoritàriament, a la gastronomia de Menorca, des de les nostres tortades d’ametlla, els pastissets, els bunyols de Tots Sants… Una petita mostra de la gran riquesa que tenim amb els nostres braços de gitano, sultanes, cuscussó, amargos, carquinyols, i dolços com les sultanes, imperials, suïssos, mitges llunes, polveres, els de cafè, de pinyons, etc.

Aquest escrit volem que sigui un petit homenatge al legat gastronòmic de la nostra rebosteria i pastisseria volem que siguin un homenatge, un reconeixement a tots aquells que estimau la cuina de Menorca, la cuina de proximitat, aquella que es fa sense frisseres, poc a poc, amb els productes de la terra, aquella que també i d’una manera sàvia sap mesclar el dolç i el salat, que sap aprofitar els productes de cada estació i fer-ne també provisió del rebost per als hiverns amb confitures, melmelades de conserves que ens serviran per a omplir pastissos, per a fer coques, o acompanyar unes llesques de pa torrat per a berenar amb un cafè amb llet o per a fer la bereneta.

La rebosteria nadalenca

Un apartat especial mereix tota la rebosteria i pastisseria de les festes de Nadal.

Des de l’antic cuscussó, potser el dolç o torró més antic de l’illa, tindrem a taula els amargos, els pastissets, els torrons de la reina, els rollos, la pastarral o confitura, anomenada també glaçat. Les bolles de coco, les tòfones de xocolata, les gemes de vermell d’ou, les mantegades, tortades imperials… que ens guarniran les taules de cada casa, cadascuna amb les seves especialitats i amb les seves receptes que han passat de mares a filles, d’àvies a nétes i a les que hi afegirem els torrons fort i fluix, els dolços de congret individuals típics del Nadal, les fruites confitades, els dàtils farcits, els flamets i altres llaminadures que fan que aquestes festes siguin les més dolces de totes quantes es celebren.

Benvinguts al món dels sabors de la cuina menorquina, a l’arqueologia del món de la rebosteria i pastisseria de sempre, als secrets més ben guardats als receptaris de potser l’illa més dolça i llaminera de les Balears, perquè aquí a més de l’ametla, de la pasta de sèu, les greixeres, també tenim la petjada dels anglesos amb els seus púdings, dels francesos amb pastissos dolços i també de pasta de fulls…, influències que han enriquit i molt la nostra gastronomia, una gastronomia que ha d’obrir, encara més, camí per a ser un dels principals reclams per a fer de Menorca una destinació turística de qualitat, perquè la gastronomia és un dels nostres principals atractius, juntament amb la natura, el legat talaiòtic i el sol i platja.

Benvinguts idò a fer una volteta, al llarg de 2022 en que seren Regió Europea de la Gastronomia, una passejada pel món de la rebosteria i la pastisseria de Menorca, a tastar el dolç i el salat, a recuperar sabors perduts per als nostres paladars, a viure i a fer una Menorca més nostra, amb una aposta pel producte local i cap als nostres productors, així, d’aquesta manera mourem els engranatges de la nostra economia cap a un turisme sostenible i de qualitat, com també cap a uns menjars sans i bons per als nostres hereus de futur, que són en sí els valors que defensa aquest segell de qualitat que ens han otorgat des d’IGCAT per a ser l’epicentre de la gastronomia europeu, on el compromís ha de ser de tots, perquè de tots depèn el nostre futur com a illa que aposta per un turisme de qualitat i sostenible.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.