El Govern conclou que l’abús de la temporalitat en l’administració pública només pot ser determinat per tribunals espanyols 5.353 treballadors públics de Balears es veuran afectats per la nova Llei d’interins

 

La Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat ha lliurat avui al Parlament de les Illes Balears l’informe sobre la temporalitat en la funció pública, del qual la principal conclusió que s’extreu és que la condició de víctimes d’abús en la relació de servei només pot ser reconeguda cas per cas, en consideració a la situació particular dels peticionaris, pels tribunals espanyols.

L’informe, elaborat pels serveis jurídics de la Direcció General de Funció Pública, aporta diferents sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, la del 14 de setembre de 2016 i la del 19 de març de 2020, en la qual es conclou que «no correspon al Tribunal de Justícia pronunciar-se sobre la interpretació de dret intern, ja que aquesta tasca afecta els tribunals nacionals competents, els quals han de determinar si el que disposa la normativa nacional aplicable compleix les exigències establertes en la Directiva europea».

A més a més, l’informe destaca la necessitat de tenir en compte la presumpció de legalitat de les actuacions administratives i, en tot cas, l’apreciació d’abús en la relació de servei correspondria als òrgans jurisdiccionals de cada país.

En aquest sentit, s’insisteix en el fet que l’Administració en cap cas pot ocupar la posició dels òrgans jurisdiccionals i acordar la inaplicació no només de reglaments, sinó fins i tot de lleis i de la mateixa Constitució espanyola, sostraient així a la ciutadania un determinat nombre de places i de llocs de treball que segons l’ordenament jurídic espanyol han de ser objecte de provisió de conformitat amb els principis constitucionals d’igualtat, mèrit i capacitat. Per tant, l’Administració no pot incomplir les lleis actuals i correspon als tribunals de justícia decidir si hi ha places en situació d’abús.

Finalment, l’informe aporta el nombre de places que es veurien afectades pel Projecte de llei de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l’ocupació pública, aprovat definitivament ahir al Senat. En concret, són 5.353 places ocupades temporalment els tres anys anteriors al 31 de desembre de 2020, de les quals 468 corresponen als serveis generals de personal funcionari, 177 als serveis generals de personal laboral, 3.061 al personal estatutari i 1.647 al personal docent.

L’objectiu d’aquesta Llei és reduir la temporalitat en el conjunt de les administracions per sota del 8 %. Els processos selectius per a aquestes places s’hauran d’oferir abans de l’1 de juny de 2022.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.