Les Illes Balears, pionera en crear les primeres molècules d’hidrògen renovable El Govern ha fet una inversió de 3,75 milions d'euros en aquest projecte que converteix les Illes Balears en pionera en la producció d'aquesta font energètica

 

La planta d’hidrogen de Lloseta s’ha engegat aquest dijous amb la generació en proves de les primeres molècules d’hidrogen verd del primer projecte d’hidrogen renovable a escala industrial a Espanya i pioner al sud d’Europa, després d’haver rebut l’autorització ambiental integrada per part del Govern de les Illes Balears.

El projecte Power to Green Hydrogen Mallorca està liderat per ACCIONA Energía i Enegás, amb la participació a més de CEMEX i l’IDAE. Aquesta planta generarà fins a 300 tones d’hidrogen verd cada any produïdes al 100 % a partir de plantes fotovoltaiques i amb la qual es podrien reduir les emissions de CO2 fins a 20.700 tones a l’any. La producció d’hidrogen es realitzarà de manera gradual i compassada a la disponibilitat de les infraestructures necessàries per al seu subministrament a clients finals.

Per al Govern dels Illes Balears aquest projecte pioner a Espanya i al sud d’Europa suposa una gran passa cap al compliment de la Llei autonòmica de canvi climàtic i transició energètica, així com de l’establert per la UE i l’Acord de París, i destaca que aquesta planta d’hidrogen verd contribuirà a mantenir al territori més del 70 % de l’energia consumida en les Illes Balears a més de garantir la resiliència davant possibles crisis de subministrament.

El projecte compta amb una subvenció directa per part de la UE de 10 milions d’euros que aconseguirà mobilitzar gairebé 50 milions d’euros en conjunt. El Govern, per la seva banda, ha fet una inversió de 3,75 milions d’euros mentre que l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) ha invertit de forma inicial al voltant de 2,5 milions d’euros.

A partir d’aquest moment, s’inicia el procediment d’engegada en proves.

L’electrolitzador que processa l’aigua per separar els àtoms d’oxigen i hidrogen està alimentat amb energia renovable subministrada per dues plantes fotovoltaiques, una de les quals situada al mateix municipi de Lloseta (8,5MW) i l’altra a Petra (5,85MW). El subministrament d’electricitat renovable per a la producció d’hidrogen està acreditat amb tecnologia blockchain, mitjançant la plataforma GreenH2Chain® desenvolupada per ACCIONA Energia, la qual cosa garantirà que l’hidrogen obtingut en la planta sigui 100 % renovable.

La planta començarà a produir hidrogen verd a escala industrial a l’inici de l’any i tindrà una producció d’almenys 300 tones d’hidrogen renovable anuals, part del qual es distribuirà a partir del primer hidroducte d’Espanya, construït per Redexis.

L’hidrogen verd tindrà múltiples aplicacions a l’illa com el subministrament de combustible net a autobusos i furgonetes de repartiment, i mitjançant piles de combustible la generació de calor i energia per a edificis comercials i públics o subministrament d’energia en terminals portuàries. També el sector empresarial s’està sumant al desenvolupament d’aquest ecosistema d’energia neta amb acords com l’aconseguit amb el grup hoteler Iberostar per substituir part del seu consum de gas natural per hidrogen renovable. Altres sectors econòmics industrials, de mobilitat, entitats públiques i privades se sumaran previsiblement a l’ús d’aquesta energia renovable, i refermaran el projecte d’energia renovable de Mallorca, així com la reindustrialització de Lloseta.

Power to Green Hydrogen Mallorca és el nucli del projecte de subvenció europea Green Hysland, coordinat per Enagás. A través de la FCH JU (Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking), que ara es denomina Clean Hydrogen Partnership, la Unió Europea ha compromès 10 milions d’euros per donar suport al desenvolupament de les infraestructures necessàries per construir un ecosistema d’hidrogen renovable a l’illa de Mallorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca