12 experiències per a gaudir de Menorca el 2022

El Pilar, costa nord de Ciutadella

GRUP RV EDIPRESS- Reserva de Biosfera, Illa de l’Esport, Destinació Starlight, Destinació Sostenible… i, per si no n’hi hagués prou, Regió Europea de Gastronomia en aquest any que està a punt de començar. Practicar senderisme o running pel seu històric Camí de Cavalls, relaxar-se al seu centenar de platges i cales, passejar a cavall o amb BTT, tornar al passat amb la seva cultura talaiòtica, viatjar a l’univers a través del cel estrellat… Menorca ho té tot per enamorar a qui es deixi temptar per ella el 2022, de manera tranquil·la i segura. Aquestes són una dotzena dexperiències per gaudir-la.

S’Albufera des Grau

1– Admirar una illa de contrastos, Reserva de Biosfera. Gairebé 700 km2 de superfície –amb el 42% protegit– converteixen Menorca en un paradís natural, Reserva de Biosfera des de 1993, el nucli del qual és al Parc Natural de s’Albufera des Grau. Barrancs, senders, camins rurals… són l’escenari perfecte per a la pràctica del turisme actiu gaudint d’un entorn paisatgístic únic.

Posta de sol al Cap d’Artrutx

2– Enamorar-se amb albes o romàntiques postes de sol. Són espectacles naturals que ningú no deixen indiferent. Calesfonts (Es Castell), a l’est, és el primer lloc d’Espanya on surt el sol. I per gaudir de la màgia del crepuscle, el far del Cap d’Artrutx o Punta Nati, a Ciutadella, són dos dels millors emplaçaments.

Recórrer l’illa amb bici BTT

3– Recórrer-la pedalejant amb BTT. Més enllà de la carretera general que uneix Máo i Ciutadella, els múltiples camins rurals i vies secundàries disseminats per tota l’illa la converteixen en escenari ideal per recórrer-la amb bicicleta tot terreny. Hi ha rutes per a tot tipus de nivells amb què descobrir el paisatge menorquí i els seus colors a cop de pedal. I la seva climatologia suau fa que es pugui gaudir durant tot l’any.

Voltar l’illa des de la mar amb càiac

4– Practicar esports aquàtics. Els seus gairebé 200 km de litoral, amb un centenar de platges i cales, són ideals per gaudir dels esports aquàtics més variats. Caiac, surf, pàdel surf o vela, per la superfície; o snorkel i submarinisme per submergir-se a les seves cristal·lines aigües i descobrir les praderies de posidònia o una altra flora i fauna que habiten sota el mar, a més de sorprenents coves submarines.

Camí de Cavalls

5– Caminar vorejant la costa pel seu històric ‘Camí de Cavalls’. Els seus orígens es remunten a 7 segles enrere, quan es va ordenar als cavallers menorquins mantenir un cavall armat per vigilar la costa i defensar-la de possibles atacs. Són 185 km de perímetre costaner dividits en una vintena de trams de diferents nivells, entre els 13,50 i 5,39 km, per gaudir pas a pas de Menorca… sense perdre de vista el mar. Al nord, destaca el que va de Binimel·la a Cala Pregonda. I al sud, el que parteix de Cala Galdana i porta a Sant Tomàs.

Avarques

6– Comprar productes ‘made in Menorca’. Són el reflex fidel d’una tradició artesana d’antics oficis –sabaters, ceramistes, teixidors…– que s’ha anat mantenint. Són l’essència de mercats nocturns, artesans, agroalimentaris… o la Mostra d’Artesania de Ferreries, que se celebra cada any a finals de setembre. Cal destacar l’avarca, calçat típic de gran projecció internacional. També joies amb creacions contemporànies. Visitar el Centre Artesanal de Menorca, a Es Mercadal, és la millor manera de conèixer la història artesana.

Gaudir de passejades a cavall

7– Donar emocionants passejades a cavall. La tradició eqüestre menorquina es remunta a temps immemorials, coneixent-se referències des del s. XIV. Un símbol cultural unit al paisatge ia les tradicions, com a espectacles de doma i carreres al trot. Però muntar en un d’aquests cavalls de raça autòctona per fer una passejada, sobretot a la zona nord, la més solitària i salvatge– és una experiència única.

Torralba den Salort

8– Viatjar al passat amb la seva singular cultura talaiòtica. Un altre gran senyal d’identitat de l’illa, amb més de 1.500 jaciments, que el 2022 aspira a ser Patrimoni de la Humanitat per UNESCO. Navetes, talaiots, taules, poblats i necròpolis captiven el visitant transportant-lo a l’any 2.100 a.C. Cal destacar la Naveta des Tudons, la Torre d’en Gamés, el Torralba de Salort… o les necròpolis de Cales Coves i Cala Morell.

Menorca Starlight. Foto: Toni Cladera©

9– Contemplar les estrelles des d’una destinació Starlight. Menorca forma part des del 2019 de l’escollit grup de Reserves i Destinacions Starlight per la seva escassa contaminació lumínica. Això permet gaudir d´autèntics viatges celestials per l´univers i més enllà, en llocs màgics com La Vall. O admirar a l’estiu el fenomen de les Perseides (llàgrimes de Sant Llorenç).

Cala Mitjana

10– Desconnectar a platges i cales paradisíaques. És una de les grans experiències sensorials que ofereix Menorca. A la costa sud són de fina arena blanca i aigües turquesa, com Mitjana, Macarella, Turqueta… o familiars com Cala Galdana o Son Bou. A la costa nord, per contra, són d’arena gruixuda i vermellosa, solitàries i salvatges, com Cavalleria, Pregonda o Cala Pilar. I per als que prefereixin platges amb serveis, les millors opcions són Es Grau, Son Parc o S’Arenal d’en Castell.

Port de Ciutadella

11– Prendre una copa en espais singulars. Després de qualsevol intensa jornada de natura, res millor que prendre una bona copa a qualsevol dels múltiples racons especials de l’illa, com els bars a la platja de Son Bou… o les animades terrasses dels ports de Maó o de Ciutadella.

Caldera de llagosta

12– Assaborir els productes de la Regió Europea de Gastronomia 2022. Aquest reconeixement internacional és la millor prova que Menorca està… per menjar-se-la! I més enllà del plat estrella, la Caldera de llagosta, ofereix productes de proximitat, de mar i terra; des del pop a la ratjada, a la perdiu, la carn de vaca vermella menorquina o el formatge DO. Maó-Menorca i fins i tot vi autòcton dels seus cellers.

Més informació a:  www.menorca.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip