Alaior comptarà amb un espai museístic del calçat al Convent de Sant Diego

Aquest dimarts, José Luis Benejam, batle d’Alaior, i Santiago Pons Quintana, president de Selec Balear, han signat el conveni de cessió gratuïta de la maquinària i equipament de la col·lecció museística de calçat propietat d’aquesta entitat i que serà exposada al Convent de Sant Diego.

La col·lecció de calçat cedida (per vint-i-cinc anys) mostra la història comercial, artesana i productiva del calçat dins el segle XIX i XX a la nostra illa i documenta l’existència de les moltes i destacades empreses d’aquest sector.

«La història del desenvolupament social i econòmic d’Alaior va intrínsecament lligada al calçat. Aquest sector ha tingut i continua tenint una importància transcendental pel municipi. És complicat trobar al poble algú que no tingui algun avantpassat que hagi fet feina fent en el món sabater. Hi havia anys enrere moltes indústries, moltes famílies que vivien d’això, molta creativitat i imaginació entorn aquesta indústria i durant molts anys va ser una de les grans fortaleses de la nostra economia local, que es va saber mantenir i expandir. Per l’Ajuntament és una oportunitat d’or el fet de comptar amb aquestes peces que tant de valor històric», destaca el batle d’Alaior.

Aquest conveni es signa amb la voluntat de l’Ajuntament d’Alaior, juntament amb el Consell Insular i el Govern de les Illes Balears, de donar acollida dins el Convent de Sant Diego aquesta col·lecció per la seva exhibició i visita.

En aquest sentit, la col·lecció compta amb el voltant de 60 peces grans i altres objectes més petits a través de les quals es descobreix la història d’aquesta indústria des dels seus inicis fins al dia d’avui, podent veure la impressionant evolució que ha tingut d’ençà que es feia tot a mà o a la mecanització actual.

Entre altres, seran exhibits un forn d’assecat, llimadora de soles i talons, calçadors, màquines de cosir, bufadors, pantògraf de patrons d’escalat i eines utilitzades per la fabricació manual i automàtica de les sabates.
A més, un important recull de documentació escrita original entre els anys 1927 a 1970.

«La indústria del calçat no només ha tingut Alaior com a referent sinó també llocs com Ciutadella o Ferreries on s’ha desenvolupat durant molts d’anys. La història del calçat a nivell insular també quedarà reflectida a aquest espai museístic, que esperem que pugui obrir les seves portes molt prest, amb l’objectiu que la història des calçat sempre estigui viva i tinguem aquesta referència del que vam ser capaços de fer», ha afegit el batle.

Per la seva banda, Santiago Pons Quintana, president de Selec Balear, ha volgut remarcar que «aquesta col·lecció està feta guardant i recol·lectant peces des de fa més de quinze anys, personals de la nostra empresa i sobretot d’altres persones de tota Menorca que ens han donat material molt interessant. El que volem és que tots els fabricants de Menorca estiguin representats dins aquesta exposició permanent de calçat».

Ja s’estan acabant les feines de museïtzació de la primera planta del Convent de Sant Diego per part de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) amb la col·laboració de l’Ajuntament i el Consell, que consisteixen amb el subministrament i serveis per a la instal·lació de mobiliari, creació de continguts i equips audiovisuals per a les sales expositives.

Juntament amb aquesta col·lecció també es crearà un espai d’etnologia a partir de les peces de la col·lecció Llambies que l’Ajuntament va adquirir fa uns anys.

Finalment, José Luis Benejam ha dit que «amb accions com aquestes seguim proporcionant més vida encara al poble, constituint un al·licient més per atreure gent cap al nucli d’Alaior. Estem segurs que quan el Convent de Sant Diego s’obri, serà un dels grans pols d’atracció turística de tota Menorca».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.