La despesa en consum privat augmenta interanualment un 8,5% a les Illes Balears en el tercer trimestre de 2021 La despesa en targetes ja és en el tercer trimestre un 3,4% superior al mateix període de 2019

 

El consum final a Illes Balears augmenta un 8,5% en el tercer trimestre del 2021 en comparació amb el mateix període del 2020. Aquesta xifra implica que la recuperació del consum a les Illes Balears es troba molt per damunt d’allò registrat al conjunt d’Espanya que, de conformitat amb les dades publicades per l’INE, apuja sols un 1,5% en el mateix període.

D’aquesta manera, aquest indicador encadena ja a Balears dos trimestres amb creixements interanuals positius. Així, amb les dades fins al tercer trimestre de 2021 el consum privat ja ha recuperat  pràcticament el valor perdut durant els mesos centrals de la pandèmia (es troba sols un –1,2% per davall).

En aquest sentit, és destacable que el consum privat patí una reducció durant el conjunt del 2020 del –5,6%, que és un valor molt inferior que la caiguda experimentada pel PIB, que fou del –20,6%. Al respecte, també resulta interessant que la caiguda en 2020 del consum privat no ha superat el nivell de reducció de l’any 2009 i 2010 (–6,0%), el moment més intens de la recessió anterior. Sens dubte l’escut social adoptat pels governs estatal i de les Illes Balears ajuden a explicar el millor comportament del consum en aquesta darrera crisi.

Una variable que es troba directament relacionada amb el consum final és la despesa i la retirada d’efectiu realitzada amb targeta als terminals de les Illes Balears. En el 3r trimestre aquest import es va incrementar interanualment un 64,3% (fins arribar als 4.948 M€), tant en el cas de targetes emeses a l’estranger (2.184 M€, un +27,8% més) com en el cas domèstic (2.764 M€, una pujada del 112,2%).

Respecte del 3r trimestre del 2019, la despesa de juliol, agost i setembre ja és un 3,4% superior, gràcies a la despesa dels espanyols (+13,7%), ja que la dels estrangers encara està per davall (-7,1%). Considerant l’agregat dels tres trimestres del 2021, la despesa realitzada és un 42,0% superior a la dels mateixos trimestres del 2020, però encara és un -12,5% per davall de la del 2019.

Cal assenyalar que el consum privat de les llars és el component principal de la demanda interna, amb un pes que s’acosta al 60% del conjunt del PIB. Atesa la importància d’aquesta magnitud macroeconòmica, la Direcció General de Model Econòmic i Ocupació elabora l’indicador sintètic de consum final de les Illes Balears, que té caràcter trimestral i empra l’evolució de les principals sèries relacionades amb aquest component.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.