La Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera reconeix la tasca de l’Obsam, del GOB i del projecte ‘Plàstic Zero’ impulsat des de Menorca pel seu compromís mediambiental

Macarelleta. Foto: Talaiot Estudios©. Prohibida la seva reproducció.

La Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera, gestionada per l’Organisme Autònom Parcs Nacionals (OAPN) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha fet públics els resultats dels I Reconeixements Reserva de la Biosfera al Compromís mediambiental, destinats a destacar la feina en conservació del patrimoni natural i desenvolupament d’entitats que exerceixen la seva activitat en aquests territoris.

De 17 guardons atorgats a organitzacions de tot l’Estat, 3 dels reconeixements Reserva de la Biosfera han anat a parar a projectes a Menorca o amb participació menorquina: l’Observatori Mediambiental de Menorca, el Gob Menorca i el projecte “Plàstic Zero” de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costeres, iniciativa conjunta de les illes de Menorca, Lanzarote i de l’organització científica Marine Science For Society.

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, ha volgut felicitar les organitzacions premiades després de conèixer la notícia: “Els tres reconeixements són un clar indici de la bona feina i de l’aposta que des de fa molts anys fem a Menorca per continuar garantint la conservació del nostre entorn i el desenvolupament sostenible de la nostra societat. Per la part que ens toca, molt contents per aquest reconeixement, i la nostra més sincera enhorabona a les tres entitats premiades”.

Amb una participació total de 112 candidatures, aquests reconeixements, impulsats amb motiu del 50è aniversari del Programa Mab de la UNESCO, tenen com a fi últim posar en valor la figura de les reserves de la biosfera, elements vertebradors del territori que contribueixen a la conservació del medi natural i al desenvolupament socioeconòmic de les seves poblacions, i de totes les entitats i organitzacions implicades en aquesta tasca.

La primera edició d’aquests reconeixements contemplava dues modalitats. D’una banda, el I Reconeixement de la Marca de Qualitat Reserves de la Biosfera, dirigit a les empreses adherides a aquesta marca que desenvolupen i ofereixen productes i activitats sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. I, de l’altra, el I Reconeixement Reserva de la Biosfera, que incloïa tres categories diferents relacionades amb les funcions que han de complir les reserves: Conservació del Patrimoni Natural i Cultural, Desenvolupament Socioeconòmic i Social sostenible i el Foment de la Investigació i l’Educació Ambiental.

Organitzacions premiades de Menorca

L’Observatori Socioambiental de Menorca de l’Institut Menorquí d’Estudis ha rebut el reconeixement a la categoria de Foment de la Investigació i l’Educació Ambiental per la seva tasca d’assistència científica i monitoratge d’indicadors de sostenibilitat a la Reserva de Biosfera de Menorca. Després de conèixer la notícia, el director de l’Obsam, David Carreras, ha agraït el reconeixement: “Ens ha alegrat molt rebre aquesta distinció sobretot pel reconeixement que significa a totes les entitats i persones que col·laboren amb l’Obsam subministrant dades, i que al cap i a la fi són la principal força d’aquesta institució. Estem molt contents per ells”.

A la mateixa categoria ha estat reconegut també el projecte “Plàstic Zero” de Marine Science For Society i la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres. “Plàstic Zero” és un projecte de recerca col·laborativa iniciat el 2008 per conèixer i erradicar els impactes del plàstic a les Reserves de la Biosfera, i que compta amb la participació de Menorca a l’equip de coordinació.

Per la seva banda, el Gob Menorca ha rebut el premi a la categoria de Desenvolupament Socioeconòmic i Social Sostenible “per la seva participació en múltiples projectes de desenvolupament econòmic i social sostenible, entre els quals destaca el de Custòdia Agrària”. Actualment, el GOB, com a entitat de custòdia, té acords signats amb 34 finques a Menorca, en què es contempla la implantació de pràctiques per millorar la fertilitat i biodiversitat del sòl. El coordinador insular del Gob, Tòfol Mascaró, també ha volgut mostrar la seva satisfacció després del reconeixement: “Ens fa molta il·lusió rebre aquest reconeixement per un projecte com Custòdia Agrària, que portem molts anys tirant endavant a Menorca i que encaixa perfectament amb la filosofia d’una reserva de biosfera, cercant integrar la conservació del nostre medi amb l’activitat humana”.

Menció honorífica a la Reserva de la Biosfera de La Palma

En aquesta convocatòria, la Xarxa Espanyola ha decidit concedir una menció honorífica com a mostra de suport i solidaritat amb la Reserva de la Biosfera de l’illa de La Palma, després de l’emergència provocada per l’erupció del volcà Cumbre Vieja, iniciada el 19 de setembre passat.

Tots els seleccionats a la primera edició dels Reconeixements al Compromís Mediambiental rebran un diploma i un segell de “Reconocimientos Reserva de la Biosfera”, que els acreditarà com a posseïdors de la distinció i que podran utilitzar en el seu material promocional i de comunicació.

mostra

One Comment on “La Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera reconeix la tasca de l’Obsam, del GOB i del projecte ‘Plàstic Zero’ impulsat des de Menorca pel seu compromís mediambiental”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca