Actes 8 Març

Yolanda Díaz avisa que “qui faci fracassar” la reforma laboral “haurà d’explicar-ho als treballadors” La vicepresidenta segona ha deixat clar que la Unió Europea s'ha implicat en aquesta negociació i ha estat "molt a sobre" de la matèria amb "converses intenses"

 

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz
ACN Madrid .- La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz avisa les forces polítiques que “és molt difícil tombar” la reforma laboral pactada fa una setmana amb els sindicats i la patronal i que ara engega el tràmit parlamentari. En una entrevista a ‘El País’, la ministra ha explicat que el canvi normatiu està pensat pels joves i dones que “no han conegut en la seva vida una relació laboral estable”. “Qui faci fracassar la reforma haurà d’explicar-ho als treballadors de Cadis o els que estan sense negociar el conveni perquè es va acabar la ultraactivitat que prefereixen la norma anterior o a les cambreres de pis o als treballadors de la seguretat privada, que continuaran cobrant el salari mínim”, ha advertit Díaz.
Amb tot, ha afegit que el govern espanyol està disposat a “dialogar, dialogar i dialogar” per tirar endavant la norma, que ja hauria explicat a tots els grups. En aquest sentit, ha desmentit les declaracions de Gabriel Rufián on retreia a l’executiu que no es reunís amb ERC. “Això no és veritat. I seré prudent. Quan dic que hem parlat amb tots, ho hem fet fins i tot amb els grups que tenen un sol diputat”, ha dit.

Pel que fa als dubtes amb relació a la prevalença del conveni estatal per sobre de l’autonòmic, ha assegurat que aquest aspecte no s’ha tocat i que “queda tot com està”.

La ministra també ha relatat que els canvis per disminuir la temporalitat són els que han suposat un obstacle més gran en la negociació entre sindicats i patronals, que s’ha allargat nou mesos. Al llarg d’aquest temps, Díaz ha prioritzat “l’acord per sobre de tot”, cosa que l’ha portat a abandonar coses que li agradaria fer. “Ningú creia en aquest acord. Jo sí, De fet, ho podria haver fet més ràpid, podria haver legislat amb més llibertat i no vaig voler”, ha dit.

Pel que fa a la indemnització per acomiadament, que no s’ha tocat, Díaz ha insistit que l’acord de govern entre PSOE i Unides Podem no permetia recuperar l’encariment de les extincions, ja que centrava els aspectes a derogar en la ultraactivitat dels convenis, la prioritat aplicativa del conveni d’empresa i els acomiadaments per baixa mèdica. “A la mesa del diàleg social mai va estar l’acomiadament, perquè jo em dec als meus acords i els compleixo”, ha explicat. Amb tot, la ministra ha defensat que encara no es toqui la indemnització la norma “està feta per evitar acomiadaments, que és el més important”.

Així mateix, la vicepresidenta segona ha deixat clar que la Unió Europea s’ha implicat en aquesta negociació i ha estat “molt a sobre” de la matèria amb “converses intenses”. “Hem tingut més de 70 reunions, però en cap moment la Comissió Europea va posar cap obstacle a la reforma”, ha dit.

D’altra banda, Díaz ha dit que al llarg del 2022 es reprendrà la negociació per revaloritzar el salari mínim, que, de moment, queda prorrogat en 965 euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.