Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Per primera vegada, s’estableixen criteris en matèria ambiental, de sostenibilitat i eficiència energètica, en els processos de contractació de la CAIB Es garanteix la compra d’aliments de producció ecològica i/o de temporada procedents de venda directa en el subministrament de productes

El Consell de Govern ha aprovat l’acord pel qual s’estableixen directrius per a la inclusió de clàusules de caràcter mediambiental, social i laboral en la contractació de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el sector públic instrumental que en depèn. Per primera vegada, s’incorporen criteris en matèria ambiental, de sostenibilitat i eficiència energètica, i per garantir la compra d’un mínim del 16 % d’aliments de producció ecològica i/o de temporada, procedents de venda directa, en els contractes de subministrament de productes agraris i agroalimentaris. Així mateix, en l’àmbit social, s’amplia al 10 % la reserva de contractes per als centres especials d’ocupació d’iniciativa social i les empreses d’inserció, entre altres qüestions destacades.

Aquest Acord, que modifica l’acord relatiu a les clàusules socials adoptat pel Consell de Govern l’any 2016, s’ha treballat des de la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors, amb la participació de les conselleries de Medi Ambient i Territori; de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica; d’Afers Socials i Esports; de Model Econòmic, Turisme i Treball, i d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Les entitats i els òrgans afectats per aquest Acord hauran d’adoptar les mesures necessàries perquè les directrius establertes siguin efectives a partir del dia que es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

L’Acord ha estat fruit de la feina conjunta de les diverses conselleries implicades del Govern i de les aportacions i el consens dels agents socials i econòmics més afectats, com les organitzacions empresarials CAEB i PIMEB i les entitats del tercer sector social i l’EAPN-Illes Balears – Xarxa per la Inclusió Social, i dona resposta al Pacte per a la Inclusió Social, signat per tots el partits amb representació parlamentària i l’EAPN-Illes Balears – Xarxa per la Inclusió Social.

A l’efecte d’aquest Acord, s’entén per clàusules socials i laborals les disposicions mitjançant les quals s’incorporen als procediments de contractació diferents qüestions de política sociolaboral, com la qualitat i la millora en l’ocupació, la inclusió laboral de persones desfavorides en el mercat laboral, la igualtat entre dones i homes, la millora i la promoció de la seguretat, la salut i el benestar laboral, l’adequació dels pressuposts de licitació per garantir el compliment de les condicions salarials fixades en els convenis sectorials i el compliment de la normativa de prevenció de riscs laborals i de la salut dels treballadors i treballadores, criteris ètics, de justícia fiscal, de comerç just o altres de semblants.

S’entén per clàusules mediambientals les disposicions mitjançant les quals s’incorporen als procediments diverses qüestions de política ambiental i energètica, com la política de prevenció de la generació i la perillositat dels residus, de reducció d’emissions, d’increment de l’eficiència energètica, de promoció de la mobilitat sostenible, d’estalvi d’aigua i prevenció de la contaminació, de millora de la qualitat de l’aire, de mitigació del canvi climàtic i adaptació, de reducció del malbaratament alimentari o de promoció i millora de la producció agrària i pesquera, entre d’altres.

Atès que la inclusió de clàusules socials, laborals i mediambientals en la contractació és una matèria en constant revisió per part de tribunals administratius i òrgans jurisdiccionals, s’ha optat per una regulació amb caràcter general, deixant el desenvolupament d’aspectes concrets a les guies d’aplicació que aprovarà la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors com a eina d’orientació per ajudar els òrgans de contractació a avaluar la inclusió de les clàusules previstes en l’Acord.

Les principals novetats d’aquest Acord respecte de l’acord de l’any 2016 són les següents:

— Regula, per primera vegada, la inclusió de consideracions mediambientals en qualsevol fase del procediment. L’Acord incorpora criteris en matèria ambiental, de sostenibilitat i eficiència energètica que reforcen les polítiques ambientals i energètiques de l’Administració de la Comunitat Autònoma i el sector públic instrumental. En tot cas, s’han d’incloure consideracions de caràcter ambiental en els procediments que tenguin per objecte obres, subministraments o serveis inclosos en els criteris desenvolupats per la Unió Europea per a la contractació pública ecològica.
— Introdueix una regulació més detallada de la reserva de contractes per als centres especials d’ocupació d’iniciativa social i les empreses d’inserció, amb un increment del percentatge de reserva mínim, el qual s’augmenta del 3 % al 10 %. També estableix un procediment per calcular l’import mínim que cada òrgan de contractació hi ha de reservar anualment i un sistema per al control del compliment del percentatge de reserva. Aquest percentatge del 10 % també serà computable respecte dels contractes que es duguin a terme en el marc de programes d’ocupació protegida, a condició que el percentatge de treballadors o treballadores amb discapacitat o en situació d’exclusió social dels centres especials d’ocupació, de les empreses d’inserció o dels programes d’ocupació protegida sigui el previst en la normativa i, en tot cas, no inferior al 30 %.
— Fixa el 16 % com a percentatge mínim d’aliments de producció ecològica i/o de temporada procedents de venda directa per incloure en els contractes de subministrament de productes agraris i agroalimentaris. S’entén per venda directa la venda sense intermediaris dels productes obtinguts de les activitats agrària i complementària de la mateixa explotació. S’hi inclouen els productes transformats en indústries de transformació agrària sense caràcter de complementària, sempre que els ingredients primaris tenguin l’origen en l’explotació agrària.
— Inclou l’establiment, de manera obligatòria, en els plecs de clàusules administratives particulars, d’almenys una condició especial d’execució de caràcter social o relativa a l’ocupació i una altra de caràcter mediambiental, quan es tracti de contractes amb perspectiva social o mediambiental o quan l’òrgan de contractació ho consideri apropiat segons el tipus contractual, l’objecte i les característiques del contracte, amb caràcter d’obligacions contractuals essencials.
— Estableix un nou sistema de criteris de desempat. En cas d’empat, la proposta d’adjudicació s’ha de fer a favor del licitador que inclogui mesures de caràcter social i laboral que afavoreixin la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, bé perquè té un pla d’igualtat visat i registrat, bé perquè disposa d’un distintiu empresarial en matèria d’igualtat o bé perquè té una acreditació equivalent en matèria d’igualtat, expedida per l’òrgan competent estatal o autonòmic. En cas que es mantengui l’empat, s’han de tenir en compte, en primer lloc, el percentatge de treballadors o treballadores amb discapacitat de cada empresa i, en segon lloc, les taxes més baixes de temporalitat de contractació de cada empresa.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.