La CEOE veu “urgent” que s’acceleri l’execució dels fons europeus perquè les ajudes arribin a les empreses

ACN Madrid .- La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) veu “urgent” que s’acceleri l’execució dels fons europeus per “assegurar la seva arribada a l’economia real i maximitzar l’impacte de la recuperació”. Així ho ha manifestat aquest dimecres en un comunicat, coincidint amb la presentació del primer informe de seguiment del fons Next Generation a l’Estat. Segons el document, el govern espanyol va publicar l’any 2021 al voltant de 400 convocatòries vinculades als fons per 9.300 milions d’euros, dels quals gairebé 5.000 milions ja estaven compromesos pel sector privat. No obstant això, la patronal assenyala que, segons les últimes dades, les empreses només han rebut 104 milions d’euros, un 2% de la inversió.
En el mateix document, la CEOE també mostra la seva sorpresa per com s’ha fet el repartiment dels fons entre govern central i administracions regionals. Dels 9.300 milions licitats, poc més de 1.000 milions han estat llençats per les comunitats autònomes, un 14% del total. Segons la patronal, aquestes xifres “xoquen amb la tendència que s’havia vist fins ara”, on l’administració executava el 30% del pressupost ordinari, les comunitats el 63% i els ajuntaments el 7% restant. A més, lamenta que la majoria de les ajudes gestionades per les comunitats s’ha dissenyat i aprovat des de l’àmbit estatal, un fet que “redueix la capacitat d’adaptar les convocatòries a la realitat de cada territori”.

A banda d’aquest problema, la patronal critica que alguns projectes disposen d’uns terminis poc amplis per presentar sol·licituds. “En alguns casos, els terminis de presentació no han arribat als deu dies hàbils”, assenyala. Això, juntament amb el percentatge mitjà de cofinançament –se situa en el 30%-, són “les dues principals barreres” perquè les empreses puguin accedir als fons, especialment per a pimes i autònoms.

Segons les dades presentades per la CEOE, l’Estat ha publicat 120 convocatòries de subvencions finançades a través dels fons Next Generation per 7.300 milions d’euros i vora 270 licitacions de contractes públics amb càrrec als fons Next Generation per 2.000 milions d’euros. En total són 9.300 milions, una xifra que representa el 48% dels fons totals que ha de rebre l’Estat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.