Actes 8 Març

La UE defensa el format de Normandia liderat per França i Alemanya per resoldre el conflicte entre Rússia i Ucraïna Michel i Macron reivindiquen el rol del club europeu davant les critiques per la seva absència en el diàleg amb Moscou

 

El president del Consell Europeu, Charles Michel, i el president de França, Emmanuel Macron
ACN Brussel·les .- La Unió Europea ha reivindicat el format de Normandia liderat per França i Alemanya per resoldre el conflicte entre Rússia i Ucraïna. Davant les crítiques per l’absència del club europeu en les converses diplomàtiques d’aquesta setmana amb el Kremlin, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha defensat aquest dimarts la “importància” d’aquest marc de diàleg i ha assegurat que la UE és “activa” a l’hora de garantir la seguretat a la regió. En una roda de premsa conjunta per la presidència rotatòria de la UE, el president francès, Emmanuel Macron, ha insistit que el format de Normandia “continua sent rellevant per resoldre la crisi a Ucraïna”.
Aquest grup està format per representants de França, Alemanya, Rússia i Ucraïna i es va crear arran de l’annexió de Crimea el 2014. Juntament amb l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), Berlín i París van aconseguir que Kíev i Moscou firmessin el segon acord de Minsk del 2015 després del fracàs del primer alto el foc. Tot i això, el conflicte va continuar i, des de la decebedora cimera del desembre del 2019, el format de Normandia no s’ha tornat a reunir.

“Europa està implicada des del primer dia en la resolució d’aquest conflicte a través dels acords de Minsk i del format de Normandia”, ha dit Macron. Segons ell, les negociacions entre Washington i Moscou sobre Ucraïna són “complementàries”.

Després de la reunió sense acords amb els nord-americans dilluns a Ginebra, els emissaris del Kremlin mantindran una trobada dimecres a Brussel·les amb l’OTAN, a qui demanen aturar l’expansió cap a l’est, especialment vetant l’entrada d’Ucraïna a l’aliança atlàntica. També li reclamen que talli la cooperació militar amb Kíev, que només estarà present en la reunió del dijous entre Rússia i l’OSCE. En canvi, no està previst que la Unió Europea mantingui cap trobada bilateral amb el Kremlin per discutir la seguretat a la regió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.