Sánchez no preveu aprovar aquest 2022 les reformes de la sedició i de les injúries al rei, ni tampoc el nou finançament


ACN Madrid .- El ministre de la presidència, Félix Bolaños, ha presentat aquest dimarts el pla normatiu de l’executiu espanyol per al 2022, que inclou l’aprovació de 368 lleis i decrets (92 lleis i 276 reials decrets) entre les que –malgrat els compromisos expressats per l’executiu- no es troben ni la reforma del delicte de sedició i rebel·lió, ni tampoc reforma de les injúries a la Corona, ni una Llei de la Corona, ni l’aprovació del nou sistema de finançament, pendent des del 2014. Bolaños ho ha justificat assegurant que la “prioritat” de l’executiu és impulsar l’economia i la recuperació fruit de l’arribada de fons europeus. El pla normatiu sí que conté, entre altres, l’aprovació de la Llei de l’habitatge i l’abolició de la prostitució.

Preguntat per la reforma de la sedició, la despenalització de les injúries a la Corona, la Llei de la Corona i el nou sistema de finançament, Bolaños ha admès que cap de les quatre reformes consten als plans de l’executiu per a aquest 2022, un “any molt important per a la recuperació econòmica” on el govern espanyol aborda “un repte que té una transcendència històrica”.

“Tenim un full de ruta i tenim fons europeus que deriven del pla de recuperació i que faran possible que millores en l’estructura productiva del país, i aquestes són les prioritats”, ha afirmat el ministre.

Respecte a la reforma del sistema de finançament, el ministre ha admès que no està previst per al 2022, i ha destacat “l’esforç d’acord i d’equilibri” que requerirà una entesa entre totes les parts. “No ens fa por parlar, negociar i dialogar”, ha dit, per elaborar un nou sistema que “ha de garantir i millorar els serveis”.

368 normes al 2022

El ministre ha repassat les principals lleis del pla normatiu del 2022, que suposen, ha dit, pràcticament aprovar una llei o una norma per dia. En aquesta segona meitat de la legislatura, segons Bolaños, el govern espanyol aspira a “consolidar el creixement econòmic i assolir més drets i llibertats”. “Volem dignificar i millorar les condicions de vida dels ciutadans cada dia d’aquesta legislatura”, ha dit, i “ho farem amb el pla de recuperació”.

En aquest marc ha explicat que el 40% de les lleis del pla normatiu (61 lleis) estan vinculades al pla de recuperació i, per tant són compromisos de l’Estat amb la UE.

Entre altres, el pla preveu d’aprovació d’una Llei de Ciència que “garantirà una carrera investigadora atractiva, estable per als investigadors”. També una Llei d’Indústria que “adaptarà la norma a la situació actual de l’economia productiva i substituirà la llei actual de 1992”, i una Llei per garantir les xarxes de comunicacions 5G. A més, també un Estatut d’Startup per a estudiants perquè les pràctiques universitàries i d’FP permetin consolidar empreses.

Llei d’habitatge imminent

Segons el ministre, la llei d’habitatge que s’aprovarà “molt aviat” al consell de ministres permetrà “fomentar lloguer a preus raonables” i inclou “millores per a propietaris i llogaters” que afavoriran que els joves puguin accedir a un habitatge de lloguer i que es garanteixi el dret a l’habitatge.

Llei d’equitat al sistema de Salut

L’executiu també preveu aprovar el 2022 la llei d’equitat, universalitat i cohesió del sistema de Salut “per garantir l’equació i eliminar definitivament els copagaments”. Hi haurà a més una Llei de serveis socials “perquè la cartera mínima de serveis sigui igual a tot el país”, i un decret per acompanyar la inserció social.

Reforma del règim dels municipis petits

També una Llei contra el racisme i altres formes d’intolerància, i una llei de millora de col·laboració de les administracions i de millora del règim amb municipis petits per optimitzar la prestació de serveis i avançar en la simplificació de tràmits. “És un compromís del pla de Recuperació per a la millora de l’administració local”, ha dit Bolaños.

Abolició de la prostitució

El pla normatiu inclou a més una Llei integral contra la violència de gènere i també una Llei de tràfic que acabi amb l’explotació sexual. Segons Bolaños es tracta de “posar punt final” a la xacra de l’explotació sexual. El pla inclou també la transposició d’una directiva sobre conciliació de la vida professional i familiar, també una millora de la llei de l’avortament i l’aprovació de la Llei trans.

Pesca sostenible

En l’àmbit agroalimentari, el govern espanyol preveu aprovar una llei per establir normes per a la implantació del sistema de gestió de la PAC. També una llei de pesca sostenible que serà “molt important per a la modernització del sector pesquer”.

El pla també preveu una Llei d’energia nuclear per regular els terrenys contaminats i una llei sobre energies renovables.

Pel que fa a la regeneració democràtica el govern espanyol preveu aprovar una llei de prevenció de conflictes d’interès al sector públic, i incorporar a la llei de transparència una regulació de les relacions amb els grups de pressió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.