La UE diu que té una “forta coordinació” amb els EUA sobre Ucraïna, malgrat quedar apartada de les converses amb Rússia

ACN Brussel·les .- L’Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assegurat que el bloc té una “forta coordinació” amb els Estats Units sobre la crisi a Ucraïna, malgrat haver quedat apartat de les converses amb Rússia. En un article al seu blog personal, Borrell acusa el Kremlin de tractar la UE com a “irrellevant” i intentar “desconnectar” Washington i Brussel·les en les negociacions sobre la seguretat a Europa. També avisa que el règim de Vladímir Putin intenta “reconstituir el glacis geopolític soviètic”. “Això és inacceptable”, diu. Borrell reivindica el rol de la UE i avisa que té “mitjans” per defensar els seus interessos a la regió encara que el club europeu no sigui una aliança militar.

Així, adverteix que la UE pot augmentar el suport a Ucraïna, intensificar l’estratègia per reduir la dependència del gas rus invertint en renovables i reforçar les activitats “per contrarestar la desinformació i amenaces cibernètiques” de Rússia.

Després de la reunió sense acords amb els nord-americans a Ginebra dilluns, els emissaris del Kremlin es reuneixen aquest dimecres a Brussel·les amb l’OTAN, a qui demanen aturar l’expansió cap a l’est, especialment vetant l’entrada d’Ucraïna a l’aliança atlàntica. També li reclamen tallar la cooperació militar amb Kíev, que només estarà present en la reunió del dijous entre Rússia i l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE).

No està previst que la Unió Europea mantingui cap trobada bilateral o multilateral amb el Kremlin per discutir la seguretat a la regió. Tot i això, està en contacte amb Washington al respecte. Abans d’assistir al Consell OTAN-Rússia, la vicesecretaria d’estat dels EUA, Wendy Sherman s’ha reunit aquest dimecres amb el secretari general del Servei d’Acció Exterior Europeu que dirigeix Borrell per abordar la forta presència militar russa a la frontera amb Ucraïna i les converses diplomàtiques amb Moscou.

Borrell vol “unitat”

El cap de la diplomàcia europea ha instat els ministres d’exteriors i de defensa a aprofitar les reunions d’aquesta setmana a Brest per “precisar el rol i contribució” de la UE en les negociacions amb Moscou sobre el conflicte a Ucraïna. “Hem de trobar una posició clara sobre el que volem assolir en aquestes converses sobre l’arquitectura de seguretat a Europa, així com accions i contribucions clares”, ha defensat Borrell.

La interlocució entre Brussel·les i Moscou en els últims anys s’ha deteriorat, entre altres coses, per les divisions internes al bloc sobre com tractar amb el règim de Putin. Per això, Borrell reclama “unitat” a les capitals que li permeti tenir un mandat per actuar amb més pes en el debat sobre la seguretat a Europa.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, i el president francès, Emmanuel Macron, van reivindicar dimarts el format de Normandia, liderat per França i Alemanya, per resoldre el conflicte entre Rússia i Ucraïna, mentre la UE es manté “activa” per defensar els seus interessos de seguretat a la regió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.