El Govern dona suport a un projecte estratègic per aprofitar i revalorar la polpa de garrova que podria beneficiar més de 1.000 famílies a Mallorca De la Concha: «El conjunt del producte tindrà un valor afegit enorme i aposta per la diversificació i l’economia circular»

El Govern ha donat aquest dijous el seu suport al projecte estratègic i de diversificació per convertir la polpa de garrova en nous productes, una iniciativa de les cooperatives agroalimentàries que suposaria la construcció d’una planta a Consell per processar la garrova a Mallorca i obtenir-ne farina, sucre, fibra alimentària i tanins per a la seva comercialització i ús en diferents indústries, com l’alimentària, la farmacèutica o la vinícola.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, s’han reunit amb alguns representants de les cooperatives impulsores de la proposta. Es tracta d’Unió Nuts SCL, de la SCL de Camp Mallorquí, i de cooperatives agroalimentàries de les Illes Balears.

Aquest projecte es podria finançar amb fons europeus a través del PERTE Agroalimentari del Govern d’Espanya però també s’estudien altres vies de finançament a través d’altres mecanismes.

Segons la consellera De la Concha, es tracta d’un projecte que «aposta per la diversificació i l’economia circular, ja que s’aprofita la totalitat del producte». « No podem deixar escapar aquest projecte de cap de les maneres, és una gran oportunitat també pel relleu generacional, i relacionat amb la innovació i la promoció».

El projecte, que té un cost d’aproximadament sis milions d’euros, té com a objectiu donar valor afegit a la polpa de garrova per millorar la rendibilitat del conreu, garantir la sostenibilitat del sector agrari i facilitar la incorporació de joves agricultors. Actualment, de la garrova se n’aprofita entre un 10 i un 15% a través de la llavor, i l’objectiu és aprofitar també el 80% restant, corresponent a la polpa. Suposa la creació d’una planta per trossejar la garrova a Consell, on s’obtindrien productes que poden fer-se servir com a succedanis de xocolata i cacau, rebosteria, productes farmacèutics per reduir el colesterol, com a colorant del sector vinícola, etc.

La planta podria arribar a trossejar unes 15.000 tones de garrova a l’any i beneficiar, només a Mallorca, més de 1.000 famílies de manera directa o indirecta, segons els càlculs de les cooperatives agroalimentàries. Els impulsors de la iniciativa també han plantejat el projecte des del punt de vista de la sostenibilitat, planificant el funcionament de la planta a través de l’hidrogen verd que es generi a la nova planta de Lloseta.

Segons el president de Camp Mallorquí, Miquel Gual, «volem que la garrova en conjunt valgui molt i per això apostam per dur aquesta planta a Mallorca, que serà molt important per a les famílies, la societat, la nostra illa i economia». Segons el gerent d’Unió Nuts SCCL, Ferran Huguet, «donarà valor a la garrova a través de productes novedosos i saludables».

Espanya és el primer productor mundial de garrova, amb unes 43.000 tones anuals (aproximadament el 50% de la producció mundial). Pel que fa a Espanya, les Illes Balears són qui lidera la producció, amb un 36%. És un cultius pels quals aposta la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. De fet, ha posat en marxa el Pla de reestructuració de la fruita seca 2021-2027 que, en part, es nodreix de fons europeus. El mes d’octubre de 2021 es va convocar una ajuda per valor de 2,3 milions d’euros per a noves plantacions i replantacions d’ametller i garrover, i empelts de garrover.

Les empreses i entitats promotores del projecte són, per part de les Balears, Camp Mallorquí, Fruits Secs, la cooperativa agrícola de Sant Antoni (Eivissa) i els Serveis de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA); per part de Catalunya, Unió Nuts SCCL, Comercial Garrofa SCCL i l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA); i per part de la Comunitat Valenciana, Unió Fruits SCCL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.