Pere Melis, protagonista de Sant Antoni 2022 Demà a les 11,00 h es presenta el quadern de folklore "Pere Melis Pons. La Vida i la paraula" de Bep Portella

Pere Melis Pons tindrà un protagonisme especial en aquesta festa de Sant Antoni de 2022. És així perquè l’Ajuntament de Ciutadella li farà la imposició, a títol pòstum, de la medalla d’or de la ciutat i perquè apareixerà un llibre amb la seva biografia, del que ha estat autor Josep Portella Coll. A més, al llarg de 2022 es treballarà per a preparar l’edició completa de la seva obra, que és el millor homenatge que li podem fer.

Parlam amb Josep Portella, autor d’aquesta biografia que apareixerà en la col·lecció Quaderns de Folklore, encara que en format llibre ja que, la seva extensió serà de 150 pàgines i que es presentarà demà a les 11 del matí a Can Saura.

Primer de tot, perquè un llibre sobre Pere Melis?

La idea va sorgir quan l’Ajuntament anuncià, fa unes setmanes, la concessió de la medalla d’or en un acte vinculat a la celebració de Sant Antoni. Vam trobar que era el moment millor per treure aquest llibre. Fa tres anys, amb el buit de l’any 2021, a causa de les restriccions per a combatre la pandèmia, vam començar una sèrie sobre els autors menorquins que han treballat en la cultura popular, l’antropologia, l’etnologia, al llarg del segle XX. En aquesta sèrie ja han aparegut Ramon Cavaller Triay i Josep Pons Lluch. Per enguany, teníem a punt de treure el dedicat a Fernando Martí Camps, que finalment ha donat pas a aquest de Pere Melis Pons. En aquests llibres, treim una primera part biogràfica i una segona part amb una mostra de la seva obra, si pot ser inèdita millor. Podríem pensar que Pere Melis no és un autor que hagi treballat la cultura popular, però no és així. Ho ha fet en la secció “Per passar l’estona”, en el diari Menorca, i ho ha fet també amb el rescat de les paraules menorquines perdudes, paraules que han desaparegut o estan en procés de desaparèixer, i que ell va voler fixar en la memòria nostra a través dels seus escrits. Són paraules que veim com a objecte cultural i que pertanyen, la majoria, a la vida popular, ja sigui a la cultura material, ja sigui a la cultura literària, ja sigui en l’exercici d’oficis extingits. Els folkloristes sempre han tingut la idea de preservar elements de la vida quotidiana abans que es perdin, uns hauran escrit sobre festes, altres sobre oficis, altres sobre costumari del cicle vital, altres sobre música i literatura, ell ho va fer sobre les paraules que pertanyen a aquests mons.

Que trobarem al llibre?

Hi ha la primera part que és la biografia del personatge i per la qual he pogut comptar amb l’ajuda dels seus fills i de l’arxiu de documents de Pere Melis que conserven; aquesta primera part s’enriqueix amb tres articles, ja publicats, de Joan F. López Casasnovas, Margarida Cursach i Ismael Pelegrí, sobre Pere Melis i la seva obra. En la segona part hem fet una selecció dels primers articles del mestre. Ho hem fet perquè són els que ens mostren l’inici de l’escriptor en la seva tasca, perquè són els menys coneguts, i també perquè, des del moment que s’ha anunciat la publicació de tots els articles d’Espipollant en una iniciativa d’ Editorial Menorca i IME, hem trobat millor aquesta selecció que hem fet. Per un costat, hi ha els escrit que, sota el títol de “Raconet per a marraquinques i llustines” va treure a El Iris, Setmanari d’Informacií i Cultura entre 1980 i 1983, i, per altre, els que va treure en la separata menorquina del Diari de Mallorca entre 1980 i 1981, amb el títol genèric de “Tutilimundis”. A veure, no són tots, ni molt manco, només una selecció. En el cas dels que van sortir a El Iris, són els referits als carrers de Ciutadella, en el cas dels del Diari de Mallorca, són aquells que feien referència a temes de cultura popular.

Trobau que poden tenir interès aquests articles, quaranta anys després?

Sí, és clar. En primer lloc tenen interès per descobrir el personatge, la seva manera de pensar, els seus punts d’interès. En segon lloc, sobretot amb els articles sobre els carrers de Ciutadella, també podem llegir la vida quotidiana en la Ciutadella d’aquells anys. Pere Melis expressava cada setmana el seu amor, un poc platònic, és cert, a aquella Ciutadella que va redescobrir després d’estar gairebé vint-i-cinc anys fora de l’illa, a Osca i a Madrid. Aquella descoberta ens la vol transmetre a nosaltres. Amb un llenguatge molt planer, molt directe, gens elaborat, connecta ràpidament amb lectors que, en molts casos, no havien llegit mai en català. Per a ells, la lectura dels escrits de Pere Melis i altres autors, va ser la seva iniciació a la nostra llengua. Melis passeja pels carrers antics de Ciutadella, ens els mostra, ens destaca detalls que passen desapercebuts, ens explica detalls de la història local vinculada a aquell carrer, fa participar als seus lectors de manera que, setmana rere setmana, corregeix i amplia explicacions anteriors. Aquella idea de que, per estimar una cosa, en aquest cas un poble i una llengua, primer se l’ha de conèixer, és perfectament aplicable en el cas de Pere Melis.

Quan podrem tenir el llibre a les mans?

Els Quaderns també estan afectats per la crisi de la falta de producció i materials. Per això haurem de dividir l’edició en dos moments. Aquesta setmana s’editaran els primers 150 llibres, ja que el material disponible no dona per més, i a final de mes s’editarà la resta. La presentació serà dissabte dia 15, a les 11:00 h. a Can Saura. I ben igual està pendent d’aquestes decisions la realització de la fira de Sant Antoni, on cada any presentam una novetat ja com un fet tradicional. Esperem poder-ho fer a les voltes de l’hospital o, si no és possible, a la contramurada. Vivim un temps en el qual hem d’anar programant sobre la marxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip